Изненада! Кражбите в София са намалели драстично

https://crimes.bg/analizi/iznenada-krazhbite-v-sofiya-sa-namaleli-drastichno/40111 Crimes.bg
Изненада! Кражбите в София са намалели драстично

Пандемията удари здраво и крадците

От полицията отчитат сериозно намаление на домовите кражби в София.

 

Причината за това е пандемията от коронавирус, мерките на държавата и все по големият брой от хора, които работят онлайн от домовете си. 

 

Пандемията от коронавирус в последните десет месеца на практика почти сведе до минимум някои видове престъпления. Макар да не липсват съвсем, домовите кражби са намалели в пъти обясняват от столичната полиция. Заради вируса, все повече хора работят от домовете си в последно време. Така за крадците става почти невъзможно да извършват обири, още повече през деня.

 

"За момента имаме спад на този вид престъпления, говорим за тези през деня. Тези през нощта също намаляват, защото хората не си държат отворени прозорците, говорим за тези, които са през дограмата, през нощта. Така заради пандемията има по-голям спад в извършването на този вид престъпления, но също така голяма част от контингента заради пандемията остава тук, не излизат навън и остават тук, същите правят опити за извършване на такъв вид престъпления", каза Радостин Ангелов, началник на сектор "Кражби" в СДВР.

 

Наред с коронавируса обаче, въвеждането на все по-нови технологии и начини за локализация на практика са превърнали кражбите на телефони, лаптопи и таблети в отживелица. Защото, особено по-новите модели, лесно могат да бъдат проследени и открити, допълни Ангелов.

 

"Вече се взимат само пари и злато, накити. Много слабо забелязваме и наблюдаваме такъв вид вземания, даже телефоните вече не се взимат, ако се вземе нещо, то се изхвърля, защото няма пазар. Много е ниска цената на това нещо, а крие голям риск да бъдат задържани с някакви вещи".

 

От столичната полиция разказват още, че самите престъпни банди също са навлезли в новите технологии. Те са в пъти по-внимателни и често изчакват дълго време преди да извършат кражбата, обяснява Радостин Ангелов от СДВР.

 

"Забелязваме спад, но не мога да кажа, че вече няма извършени такъв вид престъпления. Самият контингент, който извършва кражбите, също се ъбгрейдва – и те гледат да използват новите технологии". За предстоящите празници от столичната полиция съветват хората да бъдат внимателни и ако отсъстват, да оставят хора, на които имат доверие, да наглеждат жилищата им. Секретните брави на прозорци или врати също често отказват крадците.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.