Ген. Мутафчийски: За 1 година загубихме 120 медици, разтърсен съм!

https://crimes.bg/analizi/gen-mutafchiyski-za-1-godina-zagubihme-120-medici-raztarsen-sam/41020 Crimes.bg
Ген. Мутафчийски: За 1 година загубихме 120 медици, разтърсен съм!

В Световния ден на здравето с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки лекари от цялата страна почетоха с едноминутно мълчание паметта на техни колеги, загубили битката с коронавируса. Инициативата е на Българския лекарски съюз.

Тази година Световният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с вируса.

За съжаление към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест, се добавят и имената на над 120 колеги, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот, посочват от Българския лекарски съюз.

През последната година загубихме над 120 медици в тази пандемия. Докато седяхме и отдавахме почит на нашите колеги, се досетих, че 142 са медицинските чинове, които са загинали през годините, а сега само за година са повече от 120 човека, което е изключително разтърсващо за мен, коментира пред медии ръководителят на ВМА и НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

,,Колегите обаче показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и морала. Те наистина са героите на нашето време. Не се отказаха да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности и семействата си, само за да спасяват човешки животи. Поклон пред тяхната саможертва'', допълни още той.

Искам да поздравя нашите колегите с техния професионален празник. За съжаление доста от тях загубиха битката с COVID-19 и починаха. Поклон пред светлата им памет!, заяви от своя страна и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.