Експерти разкриха кои жилища са под прицела на обирджиите

https://crimes.bg/analizi/eksperti-razkriha-koi-zhilishta-sa-pod-pricela-na-obirdzhiite/42422 Crimes.bg
Експерти разкриха кои жилища са под прицела на обирджиите

 

Не се отчита увеличение на домовите кражби спрямо предходната година

Марио Киричков от СДВР бе категоричен, че не се наблюдава увеличение на домовите кражби спрямо миналата година.

 

Пред Нова тв той бе категоричен, че основната причина за това са по-адекватните мерки, взети от хората. Напоследък все по-често те осигуряват някакъв вид охрана на жилищата си.

 

„Хората, които най-често правят опити за домови кражби, са необразовани до средно образовани, без трудов стаж и със закостеняло престъпно самосъзнание”, уточни Киричков.Киричков обаче уточни, че въпреки ниското им образование, обирджиите не пропускат да се образоват как да преодолеят дадена брава.

 

Очакванията на органите на реда е през предстоящите празници контингентът да се активизира. Той увери, че по този повод СДВР ще предприеме нужните действия по превенция на домовите кражби и останалите видове престъпления.

 

Интересното е, че се наблюдава намаление на случаите на кражби на автомобили.

 

Киричков посочи, че за да не се стига до ужаса да заварят жилището си разбито, хората търсят всевъзможни варианти за отблъскване на обирджиите. Отдавна не се разчита само на ключа, шпионката и стабилната врата. Все повече собственици на жилища отделят пари за специализирана охрана.

 

До неотдавна се смяташе, че жилищата на ниските етажи, са по-застрашени от обири, но ситуацията вече е променена. Добре организираните престъпни групи планират обирите си така, че да могат да се оттеглят по най-бързия начин при възникнала непредвидена ситуация.

„Обикновено на по-ниските етажи се цели безпроблемно проникване през отключени врати, прозорци. На по-високите етажи проникват по-специализирани престъпни групи”. Това разкри началникът на група „Престъпления против собствеността“ в ОД на МВР – Благоевград” ст. инсп. Иван Гераков, пише blitz.bg.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.