Депутат иска солени глоби за пияни и дрогирани шофьори

https://crimes.bg/analizi/deputat-iska-soleni-globi-za-piyani-i-drogirani-shofyori/28351 Crimes.bg
Депутат иска солени глоби за пияни и дрогирани шофьори

Депутати от ПП, предвождани от Настимир Ананиев внесоха в деловодството на Народното събрание проект на Наказателния кодекс, който е с много по-големи наказания и дори ефективни присъди за водачите, които грубо нарушават правилата, като карат пияни или дрогирани.




Във връзка с общественото настроение от последния инцидент в София с две загинали млади жени, причинен от бившия футболист Семерджиев се предполага, че законопроектът може да бъде внесен и евентуално приет от парламента още тази седмица.


 


Ананиев и екипът зад законопроекта предлагат водач, заловен с алкохол над 1.2 промила и под 1.9 да се наказва със затвор от една до три години и минимално парично наказание от 400 лв.


Също се предвижда и при рецидив много по-строго наказание и дори с концентрация на алкохол от 0.5 промила да лежи в затвора най-малко две години и могат да достигнат до шест, като паричната санкция ще е минимално от 2 000 лв.


 


А дрогираните водачи ще се наказват между една и три години затвор и глоба достигаща 1 500 лв.


 


Надеждата е, че тези мерки ще затегнат малко джигитите и ще ги накарат да се стреснат. Дали ще има ефект обаче зависи много и от волята на проверяващите органи и колко сериозно ще се прилагат. Все пак дано тези промени спасят човешки животи, защото те нямат цена.


 


Източник: Лупа.бг

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.