Бивш шеф на НСС: Аркан изпрати Сретан Йосич у нас

https://crimes.bg/analizi/bivsh-shef-na-nss-arkan-izprati-sretan-yosich-u-nas/37621 Crimes.bg
Бивш шеф на НСС: Аркан изпрати Сретан Йосич у нас

Бившият шеф на Националната служба за сигурност полк. Чавдар Петров разкрива как една от знаковите фигури в ъндърграунда на Сърбия - Сретан Йосич, се е озовал у нас. В интервю за "Уикенд" той се връща в годините на югоембаргото, когато в България е изпратен генерал от военното разузнаване от Белград, който отваря в София офис като търговско лице и организира изпращането на ешелоните с гориво към страната си.

"Отначало ембаргото се нарушаваше изцяло и само за сръбската държава. В един етап обаче Милошевич започна да губи войната и направи така наречената команда на тигрите, начело с Аркан. Понеже нямаше пари да ги финансира, им даде възможност да правят контрабанда - една композиция за държавата, една за тях", разказва полк. Петров. По думите му точно тогава се разраства организираната престъпност у нас, защото сърбите се свързват с нашите престъпни среди.

Сретан Йосич, който е от заместниците на Аркан, пристига у нас. Връзките стават чрез Милчо Бонев, със Силвия Панагонова, със сикаджиите. Настаняват се в Самоков, известно е, че сикаджиите бяха накупили много имоти в Боровец, имаха хотели, припомня Чавдар Петров. Тогава започва и разцветът на силовите групировки и трансграничната престъпност, а българската и сръбската организирана престъпност явно си допаднаха, допълва бившият началник на българското контрарарузнаване. 

Каналите, по които прекарвали горивото, след това се използвали за дрога, за проститутки. Имаше и няколко опита за трафик на оръжие, които бяха осуетени, казва още Петров.

Неотдавна Сретан Йосич, наричан още Йоца Амстердам, бе освободен по делото за убийството на журналиста Иво Пуканич, но остана зад решетките по друга присъда. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.