Бивш министър уредил бизнесмен с полицейски буркан

https://crimes.bg/analizi/bivsh-ministar-uredil-biznesmen-s-policeyski-burkan/37453 Crimes.bg
Бивш министър уредил бизнесмен с полицейски буркан

Бизнесмена Александър Найденов, собственик на завода за майонеза "Олинеза”  се уредил със синя лампа за джипа си с помоща на бившият министър на земеделието проф. Димитър Греков.  Мощният "Хамър" се води на фирмата, но го управлява шефът й. 

Той бе засечен с полицейския атрибут на таблото пред НАТФИЗ на столичната ул. „Раковски“ . Бизнесменът преспокойно паркирал колата си пред знак, който забранява спирането и престоя, като очевидно не е бързал, тъй като известно време разговорял с познати, после пил  кафе, чак след което си тръгнал.

 

Преди няколко месеца Найденов бе видян със същия джип със синята лампа на бензиностанция в София. Обратно на всеобщоизвестното, че само ченге или важна политическа клечка имат право да се движат с полицейски атрибути,се оказа, че това не е така. Оказа се, че не само МВР, но и министърът на земеделието, независимо кой е той, може да разреши използване на специален режим на движение за автомобили за нуждите на горските стопанства. До този вариант се прибягвало, когато стопанствата не разполагат с нужните коли, за да осъществяват основните си функции - опазване на дивеча и рибата, дърводобив, залесяване и ловен туризъм. При необходимост от специални автомобили шефовете на горските стопанства ги наемат, след което подават молба до министъра на земеделието, с която искат той да им разреши специален режим за движение на конкретни коли.

Такъв е ислучаят със синята лампа на Александър Найденов, както се оказа. Фирмата му "Олинеза" е сключила договор за наем с Горско стопанство Северноцентрално държавно предприятие - Габрово. Оттам потърсили Найденов и пожелали да наемат хамъра му през лятото на миналата година, тъй като не разполагали с толкова мощен и високопроходим автомобил, обясни бизнесменът. Той допълни, че специален режим на движение означава не само да имаш синя лампа в колата си, а тя да бъде на тавана й и да подава звуков и светлинен сигнал."Синята лампа е вътре в джипа и никога не съм използвал специалния режим на движение, защото нямам право на това.  Могат да го използват само служителите на горското, когато вземат джипа по работа. Поставям синята лампа между седалките или на някоя от тях. Не мога да я сложа в багажника, защото е стъклена и може да се счупи", твърди бизнесменът. Той прецизира, че откакто фирмата му има договор с горското, те нито веднъж не са ползвали хамъра, наемът за който е 50 лева на ден. 

"Не познавам Алексанъдр Найденов. Не съм дал разрешение за специален режим на движение на него, а на горското", категоричен бе  бившият министър на земеделието проф. Димитър Греков. Той обясни, че не си спомня конкретния случай и че това не е единствената такава заповед, издадена от него. Не се и съмнява, че тази е разписал след искане от шефа на горското стопанство в Габрово.

Столичната дирекция на полицията е направила проверка по случая със синята лампа в колата на Найденов, обясниха оттам. "Със заповед на министъра на земеделието за този джип е определен специален режим на движение за нуждите на Горско стопанство Северноцентрално държавно предприятие - Габрово", казаха от СДВР.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.