Вашингтон и Брюксел дават подкрепата си за Борисов за правителство

Американските ни партньори отдавна са свалили доверието си от Петков/Василев

https://crimes.bg/vodeshha-tema/vashington-i-bryuksel-davat-podkrepata-si-za-borisov-za-pravitelstvo/53097 Crimes.bg
Вашингтон и Брюксел дават подкрепата си за Борисов за правителство

Американските ни партньори отдавна са свалили доверието си от Петков/Василев

Знакова подкрепа от Вашингтон ще получи ГЕРБ и лично Бойко Борисов за съставяне на следващото управление в България, научи Епицентър. бг от дипломатически източници.

 

В момента в администрацията на Белия дом се обсъжда от кого именнно да бъде изпратено посланието към България, като в някои дипломатически среди се споменава дори името на държавния секретар Антъни Блинкен.

 

От Брюксел Борисов ще получи традиционната подкрепа от ЕНП и представители на Еврокомисията, е мнението на европейски дипломати.

 

Както многократно Епицентър. бг писа американските ни партньори отдавна са свалили доверието си от Петков/Василев, заради провала на управлението им и скандалите, които предизвикаха в страната, заради задкулисието, с което управляваха и мащабната корупция в енергетиката.

 

САЩ демонстративно елиминираха двамата съпредседатели на "Продължаваме промяната" от своето полезрение и това пролича по време на дългото сбогуване на посланик Херо Мустафа със София. Петков/Василев не бяха поканени на нито един от форматите, в които  US посланичката се срещна с различни представители на бг елита. В противовес на това подчертано негативно отношение към харвардците лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе специален гост на последния прием на Херо Мустафа, а автомобилът му бе допуснат до вътрешния двор на американското посолство - привилегия, която не бе разрешена на нито един от други гости. Заедно с Борисов на приема бяха още 12 представители на ГЕРБ.

 

Пиарската статия в Die Welt, която представяше Кирил и Асен като спасителите на Украйна, като борци с прокремълските политици в България и като хора, осигурили изобщо трасе към Украйна, била посрещната с насмешка във влиятелните среди във Вашингтон, разказаха нашите дипломатически източници. Защото тя представя изкривената ситуация в България, придавайки на Петков/Василев фалшива роля като фактори в глобалните процеси, каквато те изобщо нямат.

Освен това, по информация на Епицентър. бг  Асен Василев си е позволявал регулярно да праща писма във Вашингтон срещу посланик Херо Мустафа, в дисхармония с дипломатическата практика, което тотално е отразяло пътищата на “Промяната” към офисите на държавната администрация на САЩ.

 

Това пролича и по време на  последното посещение на Петков/Василев в САЩ в началото на февруари, чиято цел бе те да получат предизборна подкрепа от задокеанските ни партньори. Но това не се случи. Двамата стояха близо седмица в САЩ, чукаха на офисите на различни влиятелни личности, но навсякъде са получили отказ и затворени врати, обърнаха внимание дипломатическите ни източници.  Единствената среща на Петков/Василев, която бе документирана и във Фейсбук, бе с  малка група от представители на българската общност във Вашингтон.

 

Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са в изолация, каза тази вечер Бойко Борисов в Шумен. 

И изрично подчерта : “Можем и знаем, имаме програма и огромна подкрепа от Запада”. Борисов първи път съобщава за "подкепа от Запада" и то след скандала с втория списък “Магнитски”, който накара повечето анализатори да коментират, че присъствието на Владислав Горанов в него е знак, че САЩ са се отдръпнали от ГЕРБ.

“Нищо подобно”, казаха източните ни. Във Вашингтон са наясно, че ПП и ДБ няма да могат да съставят кабинет, заради дълбоките разделителни линии, които чертаят в обществото и нежеланието на нито една от останалите партии да си партнират с Петков/Василев в бъдещо управление.

 

Така американската администрация залага отново на Борисов и на ГЕРБ като стабилизиращ фактор у нас в условията на военния конфликт в Украйна и необходимостта от задължително съставяне на силно правителство в България, което може да се случи само с водещата роля на ГЕРБ.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.