ИНТЕРВЮ С АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: „ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО Е МОЯ ЛИЧНА МИСИЯ“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/intervyu-s-arben-havalov-predsedatel-na-partiya-brigada-vazrazhdaneto-na-balgarskoto-selo-e-moya-lichna-misiya/145081 Crimes.bg
ИНТЕРВЮ С АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: „ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО Е МОЯ ЛИЧНА МИСИЯ“

Една от основните цели на нашата партия е възраждането на българското село и активното подпомагане на животновъдите и земеделските производители. Ние нямаме възможност да финансираме мащабни кампании с многобройни билборди и платени диспути, но със собствени средства отпечатахме 500 000 брошури, които разпространяваме до всяко малко село в България. Важно е нашите послания да стигнат до хората в около 3 300 малки и забравени села, където няма достъп до социални мрежи.

От 2007 г. досега Европейският съюз е предоставил на нашето Министерство на земеделието и храните над 6 милиарда евро, предназначени за подпомагане на най-бедните хора в селата. Тези пари обаче често се използват за големи обществени поръчки в общините, докато в малките села почти нищо не се прави за хората.

 

Нашите предложения:

  1. Създаване на местни консултантски центрове във всяко село – Тези центрове ще подпомагат хората в усвояването на европейски средства и създаването на малки стопанства.
  2. Обучителен център в София – В него ще обучаваме експерти, които ще подпомагат хората в селата да използват тези средства ефективно.
  3. Работа за младите хора от селата – Ще създадем работни места за млади хора от самите села, като ги ангажираме в консултантските центрове.
  4. Финансова подкрепа – Всяко семейство ще има право на до 50 000 лева годишно за закупуване на животни, засаждане на ниви, оборудване и построяване на малки стопанства. Средствата ще се предоставят ежегодно, за да може стопанствата да се развиват и разширяват.
  5. Пунктове за изкупуване на продукция – Ще финансираме изграждането на пунктове за гарантирано изкупуване на растителна и животинска продукция във всяко населено място, на защитена от държавата цена.
  6. Ограничаване на вносните храни и премахване на ГМО продукти – Ще премахнем от търговската мрежа всички ГМО продукти и ще ограничим до минимум вносните храни, като задължим търговските вериги да ги продават на значително по-висока цена от родното производство.
  7. Нулеви данъци и премахване на разрешителни режими – За селските производители ще въведем нулеви данъци и ще премахнем ненужните разрешителни, за да улесним тяхната дейност.

Целта ни е селата отново да оживеят – нивите да се обработват, животновъдството да се възроди, а хората да получат достоен поминък. Децата и внуците на жителите няма да бъдат принудени да търсят работа в големите градове, а ще могат да останат на село и да работят заедно със своите родители. Малките стопанства ще произвеждат био продукти за цялото българско население, като хората ще се чувстват удовлетворени от своя труд и ще бъдат финансово обезпечени.

 

Създаване на многофункционални обществени центрове

Освен подпомагането на земеделското производство, предвиждаме и създаване на многофункционални обществени центрове във всяко село. Тези центрове ще осигуряват жизненоважни услуги напълно безплатно:

  • Лекарски кабинет с лекар на постоянна работа – Лекарят ще преглежда пациенти на място или в домовете им и ще осигурява лекарства.
  • Медицинска сестра на постоянна работа – Тя ще извършва медицински процедури като поставяне на инжекции, смяна на катетър и други.
  • Линейка с шофьор на постоянна работа – Линейката ще бъде на разположение денонощно.
  • Зъболекар на постоянна работа – Зъболекарят ще осигурява безплатни прегледи и лечение, включително протези за възрастни.
  • Ветеринар на постоянна работа – Той ще извършва прегледи и лечение на животните, които са основен поминък в селата.
  • Адвокат на постоянна работа – Адвокатът ще помага на жителите с юридически въпроси като прехвърляне на имот или завещания.
  • Полицай на постоянна работа – Той ще помага за защитата от битова престъпност и посегателства върху реколтата и животните.
  • Обществена пералня – За хората без достъп до перални ще има безплатна обществена пералня.
  • Домашни помощници – Те ще помагат с почистването на домовете, цепене на дърва и други домакински задачи.
  • Пътнически микробус – Всеки ден хората ще могат да пътуват до близкия град, а веднъж месечно ще има безплатни екскурзии.
  • Смесен магазин с намалени цени – Магазинът ще предлага преоценени стоки с поне 50% намаление.
  • Културно-развлекателен център – Ще има зала с телевизор, интернет, компютри, игри и библиотека, където хората ще могат да се събират.

 

Финансиране и резултати

Проектите ще се финансират с национални и европейски средства. За изграждането на тези обществени центрове предвиждаме бюджет от около 300 милиона евро, които вече са осигурени от ЕС, но не се използват ефективно. Веднъж изградени, тези центрове ще осигуряват работа на местни специалисти и ще предоставят необходимите услуги на жителите. Разходите за издръжка на един център ще възлизат на около 30 000 лева месечно, а за цялата страна – около 90 милиона лева на месец. Това финансиране може да се осигури чрез оптимизация на други държавни структури.

 

Нашите очаквания:

С този проект хората в селата ще получат достъп до нормални здравни, юридически и социални услуги, ще имат стабилен поминък и по-висок жизнен стандарт. Българските села ще оживеят, а младите хора ще намерят причина да се върнат и да останат в родните си места.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! Платена публикация.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.