В първенеца по ваксинирани – Израел бият тревога за ваксината на Пфайзер

https://crimes.bg/po-sveta/v-parveneca-po-vaksinirani-izrael-biyat-trevoga-za-vaksinata-na-pfayzer/40362 Crimes.bg
В първенеца по ваксинирани – Израел бият тревога за ваксината на Пфайзер

 

Първата доза от ваксината е била поставена на над 2 милиона души

Страната, която е първенец по ваксинирани против коронавирус – Израел, бие тревога за страшен страничен ефект от ваксините на Пфайзер.

 

Тринадесет израелци са получили парализа на лицевия нерв. Това се е случило, след като им е поставена първата доза коронавирусна ваксина на Пфайзер. Новината бе съобщена от изданието „Yediot Ahronot“, цитирано от "Фокус". 

 

„Според министерството най-малко 13 души са развили симптоми на пареза. Лекарите в здравната система обаче смятат, че броят на подобни случаи на практика е по-голям“, пише вестникът.

 

И така, един от ваксинираните казва, че няколко минути след ваксинацията е усетил странни усещания по брадичката и в устата.

"Това продължи поне 28 часа. Не мога да кажа, че изчезна напълно, но освен това нямам други оплаквания", посочва мъжът.

 

Министерството на здравеопазването отбеляза, че тези, които са развили симптоми на пареза след въвеждането на първата доза, трябва да отложат втората ваксинация, докато се възстановят. Лекарите обаче поставят под въпрос целесъобразността на прилагането на втора доза в такива случаи.

 

Масовата ваксинация срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември, втората доза се прилага от 10 януари. През първата фаза здравните работници, студентите по медицина, гериатричният персонал и държавните служители бяха ваксинирани, за да послужат за пример на всички останали.

На втория етап започна ваксинирането на хора над 60 години и тези, които са изложени на риск. Повече от два милиона души вече са получили първата доза от ваксината, а втората – над 200 хиляди.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.