В Китай компютърът ще обвинява и съди хората

https://crimes.bg/po-sveta/v-kitay-kompyutarat-shte-obvinyava-i-sadi-horata/28295 Crimes.bg
В Китай компютърът ще обвинява и съди хората

Много любопитна новина дойде от далечен Китай – с цел по-добро правораздаване и избягване на корупция разработват и въвеждат изкуствен интелект, който ще следи за работата на правосъдната система и ще консултира.


За момента се предвижда софтуерът да подпомага работата на съдиите и прокурорите, като ще следи изцяло процеса, ще анализира полицейските бази данни и ще издава становище.




Становището няма да е задължително за спазване от магистратите, но ще е „силно пожелателно“, тъй като при различно мнение те ще са длъжни да опишат мотивите си писмено и да бъдат предадени до по-висшестоящите.


 


Според управляващите в Пекин това е значителен принос не само към развитието на Китай, а и към цялото човечество. Според тях съдебните решения ще са по-точни, бързи и безпристрастни.


Тази идея се разработва от повече от 5 години, като неин предвестник е въведената Социална кредитна система. Припомняме, че тя се използва от септември 2018-та година и търпи сериозно развитие, а и тест в разгара на коронакризата. Изградената основа позволява надграждане и използване на новите технологии в човешките отношения и вече има действащи съдилища, занимаващи се с изцяло онлайн казуси – авторски права, домейни, кредити и други.


 


Разбира се не липсват и критици, които обвиняват властта в Китай, че създава виртуални окови и превръща населението в роби на електронната ера.


 


Дали целта е тотален контрол и ще си припомним 1984 на Оруел или наистина стои идеалистичната идея за един по-справедлив и равен свят може би никога няма да разберем.


 


Източник: Дир

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.