Лъсна истината защо ни Нидерландия ни отказа Шенген…

https://crimes.bg/po-sveta/lasna-istinata-zashto-ni-niderlandiya-ni-otkaza-shengen/27202 Crimes.bg
Лъсна истината защо ни Нидерландия ни отказа Шенген…

Официално ни казаха „не“ за присъединяване към Шенген от Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Отказът се отнася за България и Румъния, като информация бе официално споделена от дипломати, присъствали на заседанието.


На него е решено Хърватия да получи одобрение и да се присъедини, което не е изненада за наблюдателите на процеса.


Срещу присъединяването ни гласуваха Нидерландия и Австрия, но дипломатично обявиха, че е възможно положително развитие на ситуацията през идната година. Канцлерът на Австрия сподели, че страни като България имат нужда от тяхната помощ.


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира казуса с уверението, че работата по приемането на България в Шенгенското пространство ще продължи упорито и през следващата година.


В същото време се появи доста интересна версия защо Нидерландия ни налага вето. Според експерта Петър Кичашки решението им е единствено с егоистични и бизнес мотиви.


Той смята, че решението им е единствено, за да си запазят монопола на шенгенско пристанище на ЕС. Пристанището в Ротердам е от ключово значение за Нидерландия, а в същото време то е и едно от 10-те най-големи в света и е най-голямото в Европа.


Именно тази ключова икономическа и политическа роля се стремят да запазят, като ни отказват Шенген. България представлява заплаха за тях със своите морски пристанища, смята експертът.


Източник: dir.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.