Гърция може да върне строгия режим на изолация

https://crimes.bg/po-sveta/garciya-mozhe-da-varne-strogiya-rezhim-na-izolaciya/39507 Crimes.bg
Гърция може да върне строгия режим на изолация

Според Пецас нарастването на заразените се дължи на разхлабването на мерките

В случай на рязко нарастване на броя на заразените с коронавирусу не е изключена нова карантина в Гърция. Това заяви днес говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред телевизия "Скай". 

 

По неговите думи властите не изключват нов режим на строга изолация. Нищо не изключваме, когато казваме, че слагаме на едната страна на везните здравето на населението и живота на хората, а на другата – икономиката, каза Пецас.

 

Общественото здраве е главната ни грижа и ние нямаме дилема между икономиката и общественото здравеопазване, това е псевдодилема, когато се сблъсквате с криза в областта на здравеопазването, вие също се сблъсквате с последствията за икономиката, каза говорителят, отговаряйки на въпрос за възможно ново въвеждане на карантина, посочва БТА.

 

Разтревожени сме от неотдавнашното рязко увеличаване на броя на заразените в чужбина. Наблюдаваме през последните дни ситуацията във Франция и Израел, два типични примера за нашия регион, които показаха, че в течение на два-три дни броят на случаите се увеличи многократно. Отбелязваме многобройни случаи в област Атика / със столицата Атина/ и в много други райони на страната, но искаме винаги да вървим преди кривата на данните за нивото на заразяване, а не да се тътрим след нея, каза Пецас.

 

Той обясни нарастването на заразилите се с разхлабването на ограничителните мерки след изолацията. Побърза обаче да уточни, че правителството се стреми да избегне най-лошия вариант за развитие на събитията – нова строга изолация.

„Ще направим всичко възможно, за да решим този проблем. Още не сме стигнали до ситуация, когато е необходима принудителна изолация на населението, но всички планове остават на масата. Не искаме да стигнем до ситуацията, в която се оказаха Франция с 10 000 заразени всеки ден и Израел, който възстанови карантината“, каза Пецас.

 

В Гърция броят на заразяванията с коронавирус се колебае в последно време от 200 до почти 400. Постоянно увеличаване на броя на заразените се отбелязва от края на юли. Във вторник властите обявиха специални мерки за Атина и област Атика, където има най-много заболявания /по три случая на ден на 100 000 души население/.

 

В Атика от сряда в продължение на две седмици ще трябва да се носят защитни маски на всички работни места в държавни и частни организации и предприятия. Тяхното използване става задължително и на открито. Например на площади при струпване на хора, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра между хората.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.