Значителен скок на инфлацията у нас

https://crimes.bg/analizi/znachitelen-skok-na-inflaciyata-u-nas/42188 Crimes.bg
Значителен скок на инфлацията у нас

Инфлацията се вдига по-бързо от очакваното

 

Лоши новини за инфлацията у нас. Оказа се, че тя се вдига по-бързо от очакваното.

 

Значително увеличение бележи инфлацията у нас през септември, стигайки до 4,8%. Това се случва на фона на скока в цени на горивата, отчитат данните на Националния статистически институт.

 

Още миналия месец индексът на потребителските цени беляза ръст с 0,4% спрямо данните от предходния месец и тези за септември през 2020 г. През август тази година повишението на инфлацията бе в размер на 3,7%.

 

От февруари месец миналата година това е най-високото ниво на годишна база за този показател.

 

Освен при горивата поскъпване се наблюдава и при някои хранителни продукти. Сред тях са хлябът, млечните продукти, както и част от плодовете и зеленчуците.

 

Скок има и цените на услугите, свързани с образованието (с 3,7%). Повишението при хранителните продукти и безалкохолните напитки е в размер на 1,2%, а това на алкохолните напитки и тютюневите изделия с  0,4%. Намаление в цените се отчита единствено при дрехите и оборудването, което е в размер на 0,1%.

 

Спад има и в цените на транспортните услуги, който е в размер на 0,5%. В размер на 4,6% е спадът в цените на услугите, свързани с развлечения и културни дейности, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.