Зелените пак поставиха МОСВ на колене, планът за Пирин отново забуксува (ОБЗОР)

https://crimes.bg/analizi/zelenite-pak-postaviha-mosv-na-kolene-planat-za-pirin-otnovo-zabuksuva-obzor/37874 Crimes.bg
Зелените пак поставиха МОСВ на колене, планът за Пирин отново забуксува (ОБЗОР)

През дългия уикенд стана ясно, че е прието поредното спорно решение за Природен парк Пирин и Зелените веднага се активизираха. Еколозите скочиха на одобреното предварително изпълнение на министър Ирина Костова на плана за управление на парка. От общественото обсъждане на проекта е изминала цяла година и половина и това гарантира спазването на закона от екоминистъра.

Плановете е необходимо да бъдат приети час по-скоро за всички природни паркове. Сега в чакалнята са и Витоша и РИла. Но Пирин винаги е бил най-привлекателен за Зелените, защото в неговата територия се включва зимния курорт Банско. Недоволството на псевдоеколозите бе породено привидно от публикуването на решението преди три почивни дни. 

Така уж спазването на законовия срок за обжалване щяло да се затрудни. Също така Зелените заявиха, че документът за Пирин няма как да бъде приет, защото в него липсва екологична оценка. Това е напълно лъжлива теза и от МОСВ е опровергана с твърдението, че досега никой план за управление на природен парк не е бил придружен от такава.

Най-интересното е, че самите еколози от "За да остане природа в България" правиха плана за ПП "Българка" и към него също нямаше екологична оценка! Този отговор обаче никак не се понрави на Зелените и те веднага заплашиха с поредни протести на жълтите павета. Въпреки че министър Костова отново клекна пред псевдоеколозите и отмени решението си, те не отстъпиха и проведоха насрочената демонстрация.

те обаче пропуснаха да споменат, че предишния проект за парк Пирин е изтекъл през 2014г., а забавянето от три години е все по тяхна вина. Предложеният от тях план не беше одобрен и затова те са решени да не позволят и на никой друг да влезе в сила. а междувременно ЕК ни разкритикува за неадекватното управление на парковете и забавянето на приемането на новия план, пише trud.bg.

Освен от МОСВ, премиерът също скочи на рекета на Зелените. Огнян Герджиков заяви: „Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение” .

От ВМРО пък се заканиха, че ако влязат в парламента, ще искат моментално приемане на плановете за управление и на трите природни парка. Те също се застъпват за позицията, че трябват незабавни промени, които да облекчат инфраструктурни подобрения, съобразени с настоящите условия и изисквания.

Според тях, заради еколозите се неглижира една прекрасна възможност за развитие на туризма и повишаване на стандарта на живот на живеещите в планинските райони. Решението "по целесъобразност" на министър Костова вече е факт. То определено е взето под напора на Зелените. Сега има 14-дневен срок, в който то подлежи на обжалване пред ВАС.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.