Зелените пак ламтят за пари, а междувременно гората гори! (Какви са "еко" интересите им?)

https://crimes.bg/analizi/zelenite-pak-lamtyat-za-pari-a-mezhduvremenno-gorata-gori-kakvi-sa-eko-interesite-im/37852 Crimes.bg
Зелените пак ламтят за пари, а междувременно гората гори! (Какви са "еко" интересите им?)

Именно горските пожари и незаконната сеч, а не разширяването на ски пистите са основният убиец на българската гора. У нас за година изгарят сред 40 хиляди декара гори, а през 2009 г. те са били пагубните 430 хиляди. Както всички сме наясно, по-голяма част от пожарите са причинени от човешка дейност, било то умишлена или по небрежност.

Това от своя страна значи, че той има човешки фактор, то той може да бъде премахнат или поне минимизиран, а оттам и пожарите да намалеят.  Незаконната сеч също е целенасочена човешка дейност, срещу която могат да се предприемат съответните мерки. Но никой от Зелените не подхваща подобна инициатива, защото „полза“ от нея няма да приберат в банковите си сметки.

Докато от Изпълнителната агенция по горите изнасят данни за около 100 хиляди кубика годишно, отсечени нерегламентирано, според WWF те са 2 милиона. Ако истината е някъде по средата, се спираме на цифрата 1 милион кубика, което е около 15% от целия дърводобив у нас.

С този проблем са наясно и лесовъдът Тома Белев и цялата му хайка от Зелените, но не предприемат дори на половината действия от тези, които извършиха в защита на няколкото бора, който трябва да бъдат отсечени покрай пистите в Банско. Ако се чудите защо се получава така, отговорът не е труден – Зелените се интересуват от зеленото в парите, а не от зеленото в горите.

Псевдоеколозите не се интересуват от борбата с горските пожари, защото средствата, които се отпускат за нея, се усвояват от МВР и агенциите и те няма как да се докопат до тях.  При незаконната сеч ситуацията е същата – кранчето за средства едвам църцори. Тогава за какво им е да се захващат, други да спасяват гората, щом те прибират парата!

При националите и природните паркова обаче, ситуацията е коренно различна! Там средствата се разпределят според планове за управление на парка, в които участват търговски дружества и има десетки обществени поръчки, подплатени с държавни и европейски пари.

Най-пресният пример е поръчката за управление на Национален парк „Пирин“, която съвсем логично се изплъзна от ръцете на доста босия в лесовъдството Тома Белев. Той обаче не може да преглътне загубата и обжалва решението. Все пак говорим за едни 1.7 милиона лева, които може необезпокоявано да си прибере без особено усилия и „грижа за природата“.

Ако към тази поръчка се добавят и тези за плановете за Витоша и Рила, сумата набъбва до 7 милиона лева. Лобистката му кампания наскоро достигна до сесията на ЮНЕСКО в Истанбул, където представители на коалиция „За да остане природа в България” са се опитали да подведат чуждестранни лица, че те са официалната българска делегация и желаят да включат парк „Пирин” в списъка със застрашени от изключване обекти – безпрецедентен акт на предателство на националния интерес.

Замисълът е бил измамата да послужи като натиск за изнудване на българското правителство да обяви нова поръчка за плана за парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и да я възложи на член на зелената коалиция „За да остане природа в България”. За щастие фалшификацията не е успяла.

Но Зелените няма да спрат до тук в наглите си опити да оберат „лъвския пай“ от всяка обществена поръчка в сферата. Очаква се отново да организират протести под прозорците на правителството. В разгара на горските пожари, еколозите пак са започнали да дъвчат темата със ски пистите и се очаква съвсем скоро отново да надигнат глас, пише trud.bg.

Вероятно вече нямате съмнения относно нелогичните действия на Зелените и техните виждания за „опазване на природата“ – грижа има там, където има и пари.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.