Зелените манипулират европейските донори с доклади по тяхна мярка (Вижте с какво се хвалят)

https://crimes.bg/analizi/zelenite-manipulirat-evropeyskite-donori-s-dokladi-po-tyahna-myarka-vizhte-s-kakvo-se-hvalyat/37837 Crimes.bg
Зелените манипулират европейските донори с доклади по тяхна мярка (Вижте с какво се хвалят)

Миналата седмица на сайта на коалицията на Зелените „За да остане природа в България“ без много шум се появиха доклади, имащи за цел да опишат подробно протестните действия на българските еколози през последните почти 10 години.

Информацията учудващо и в разрез с практиките на Зелените не беше споделена във фейсбук страницата им, нито пък разпратена до медиите. Зад тази стратегия обаче има проста, но основателна причина – в тези доклади прилежно са отчетени всички протести, завеждани съдебни дела, участия на конференции и дори лобиране пред депутати от страна на Зелените като дейности по финансиран с европейски пари проект.

От това може да се извади един извод, който въобще не е изненада - никой не е протестирал от любов към природата – всичко е било за едни пари.

Най-странното в цялата работа е, че Зелените от коалиция „За да остане природа в България“ се опитват да излъжат дори европейските си донори. Във всички доклади пропускат да споменат доста важните подробности, че повечето заведени от тях дела и жалби са загубени и отхвърлени от съда.

Например: споменават, че през август 2015 петима от техните хора обжалват модернизацията на лифт Шилигарника-Тодорка. Пред евродонорите си обаче не споменават, че делото е загубено и с техните пари са заплатени разноските на ответника. Не споменават и десетките дела, които Зелените НПО-та са загубили, опитвайки се да оспорват дейности в парковете по член 21 от Закона за защитените територии. Разходите по загубените дела са платени от финансите на европейските им партньори.

На европейските донори на тепсия и избирателно се поднасят и откровени лъжи като твърдения, че министри признавали незаконосъобразност. За „доказателства“ към тези скандални твърдения се привеждат документи, нямащи нищо общо със самите министри. Обвинява се и самото ЮНЕСКО, защото, видиш ли, не се съобразявало с исканията на българските еколози.

Една от най-шокиращите манипулации е, че лесовъдът Тома Белев е премахнат от директорското място на ПП Витоша с политически организиран конкурс. Истината е, че имащия се за адски квалифициран Белев губи напълно редовен конкурс след изтичането на мандата му, като се класира на последно място.

Всъщност, политическата намеса е в полза на лесовъда, тъй като той е уволнен поради доказана кражба на гориво от запасите на ПП Витоша и е върнат на поста след извънредна и незаконна намеса на политическото ръководство на Тройната коалиция. Никъде не се споменава и за доказаната от вече 3 дела нелегитимност на Белев като председател на Асоциация на парковете в България.

Всъщност, описването на зелените протести, дела и натиск като част от чуждестранен проект е прецедент по мащаба си, но не е първият сигнал в тази насока. Преди година и половина, Зелените от коалиция „За да остане природа в България“ бяха финансирали отново с пари от грантови програми пропагандни картички, насочени срещу изработваните от МОСВ три плана за управление на паркове – Витоша, Пирин и Рила.

Пропагандните материали обаче съвсем тенденциозно не споменават за другите паркове, чиито поръчки са спечелени от еколозите и там те усвояват милиони левове. Добър пример е планът за парк Българка, където на ръководна позиция е самият Тома Белев, но изпълнението е толкова некадърно, че Висшият екологичен експертен съвет многократно връща разработката.

Дали посолствата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия ще осъзнаят, че парите им за „развитие на гражданското общество“ всъщност се използват от политическа партия Зелените, еко НПО-та и групи за натиск за политическа пропаганда и упражняване на рекет, предстои да видим.

Дали българското правителство ще си извади съответните поуки, че зелените „граждани“ са просто добре организирана група за натиск, рекет и „усвояване“ на държавни и европейски пари, също предстои да видим.

Но пък за българското общество вече е напълно ясно, че професията „еколог“ в България е почти безвъзвратно унищожена от групата около ПП Зелените. Това са хора, които всъщност въобще не ги е грижа за природата. Те просто са ударили шестицата с успешна схема за рекет на държавни институции и частни инвеститори, добре прикривана зад европейски и държавни проекти за „гражданско застъпничество“ и „опазване на околната среда“, пише "Труд".

Както още Алеко Константинов е написал в Бай Ганьо, „Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли?“ Лошото е, че хората знаят, но какво от това? Докато държавната власт продължава да толерира зеления рекет и кражби, ще има и зелени тарикати. Все пак не са луди Зелените, който ядат баницата, а този, който им я дава...

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.