Граждани сигнализираха за продажбата на опасни туршии, които узряват буквално за два дни, информира Нова телевизия. Какви са рисковете за здравето, ако попаднем на такава зимнина?
Източник:
2019-12-02 14:49:00
Анализи
0
Прочетено: 54558
Кратка връзка
Граждани сигнализираха за продажбата на опасни туршии, които узряват буквално за два дни, информира Нова телевизия. Какви са рисковете за здравето, ако попаднем на такава зимнина?
В сезона на зимнините масово по сергиите се срещат кисело зеле и туршии в пластмасови кофи и кутии. За да станат бързо готови за продажба, търговците често не изчакват докрай процеса на ферментация. Това обаче води до появата на опасни бактерии в тях, предупреждават експерти.
Според рецептата втасването на зеленчуците отнема минимум 30-40 дни, казва д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
„Това, което някои наричат бърза ферментация, често въобще не е ферментация, а заливане с вряла вода. Това е по-скоро мариноване”, коментира д-р Иванов.
Инспекторите признават, че трудно могат да докажат, че една туршия не отговаря на изискванията. Но все пак има някои белези, които подсказват за проблем – омекване и потъмняване на зеленчуците и промяна на вкуса. Оказва се, че при продажбата на туршии търговците не спазват и някои хигиенни правила. Зимнината се продава в кутии без капак или в найлонови торбички.
Най-подходящи съдове за добрата зимнина остават стъклените и дървените. Особено опасни обаче могат да са кофи, в които до този момент са съхранявани перилни препарати и дори течни горива.