Внимание! Нова телефонна измама: Точат сметката ви чрез приложение (Всичко за схемата)

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-nova-telefonna-izmama-tochat-smetkata-vi-chrez-prilozhenie-vsichko-za-shemata/42849 Crimes.bg
Внимание! Нова телефонна измама: Точат сметката ви чрез приложение (Всичко за схемата)

 

От Националната полиция предупреждават предупреждават хората да внимават за нов вид измами по телефона. Схемата, която наглеците използват, е нова и доста по-различна от познатите до момента. И хората, вързали се на обаждането, се оказват с източени през приложение банкови сметки.

Каква точно е измамата? Обигран измамник ви с обажда и се представя за банков служител. След което ви обяснява, че е нужно да инсталирате на телефона си приложение за отдалечен достъп. Именно тук се крие разковничето.

Посредством приложението (което няма нищо общо с банката ви), престъпниците могат да влязат в онлайн банкирането ви и по този начин да източат банковите ви сметки.

Криминалистите алармират и за още един начин, който измамниците използват много често, за да получат достъп до парите ви онлайн. Чрез линк в имейл или друг тип онлайн съобщение – след като ви обяснят, че са представители на банката ви, те ви казват, че ще ви изпратят линк, в който да въведете повече данни за банковата си карта. За да може мнимият служител да разреши „проблем“, възникнал с нея. С даването на тези данни, можете да сте сигурни, че сте предоставили на схемаджиите достъп до парите си.

Не само от МВР, но и банковите институции предупреждават, че нямат практика да искат данни на клиентите си по телефона. И ако получите такова обаждане, незабавно сигнализирайте органите на реда!

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.