Внимание! Нов вид измама набира скорост

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-nov-vid-izmama-nabira-skorost/42623 Crimes.bg
Внимание! Нов вид измама набира скорост

 

Измамниците стават все по-изобретателни

Прави впечатление, че в първия месец от новата година са зачестили фалшивите съобщения, изпращани от името на "Български пощи" ЕАД.

 

Това съобщиха от пресцентъра на Националната пощенска служба.

 

От там подчертават, че фалшивите електронни съобщения се разпращат от името или с логото на дружеството. Понякога те са под формата на игри или анкети, в които се посочва, че получателят ще получи мобилен телефон като „награда“.

 

За целта обаче той трябва да потвърди участието си като предостави личните си данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карта), както и да заплати такса. Не се заблуждавайте от това, че в преобладаващата част от имейлите фигурира информация за контакт с "Български пощи" ЕАД.

 

Не са рядкост и случаите, в които клиентите биват уведомени чрез съобщение, че имат пратка, за която трябва да заплатят определена сума, за да бъде освободена от митницата или да бъде коригиран адресът й. Най-новите съобщения от измамниците изискват заявка за пренасочване на пратката поради отсъстващ получател.

 

От дружеството посочват още, че във всички фалшиви имейли от получателя се изисква да предостави данни от банковата си карта. Това е нещото, което трябва да ви светне червената предупредителна лампа, че сте напът да се превърнете в поредната жертва на измамниците.

 

От "Български пощи" отново напомнят, че не изпращат подобни съобщения, не провеждат игри или анкети, както и не раздават награди.

Освен това те не изискват по имейл заплащане на онлайн такси за доставка или освобождаване от митница. По никакъв повод не изискват и лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката, както и такса за тази доставка.

 

Суми, които дължите към дружеството и държавни вземания могат да се платят само в пощенската станция при доставка на пратката, посочват още от там, пише vesti.bg.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.