Внимание! Крадците действат по нова коварна схема

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-kradcite-deystvat-po-nova-kovarna-shema/42280 Crimes.bg
Внимание! Крадците действат по нова коварна схема

 

Тази порочна практика набира все по-голяма сила

Крадците винаги са в крак със ситуацията и този случай го потвърждава за пореден път.

 

Оказва се, че към днешна дата апашите обират домове на възрастни хора. Забележете, че това се случва, докато те са в болница, заразени с COVID и се борят за живота си.

 

Като начало те проучват кои от пенсионерите не са виждани отдавна и след това набелязват да ударят жилищата им. По този начин шансът да бъдат хванати на местопрестъплението, е сведен почти до нула.

От полицията алармират, че към днешна дата тази порочна практика набира сила, отбелязват от „Телеграф“.

Органите на реда призовават хората да бъдат особено бдителни. Не е добра идея да споделяте с непознати кой е в болница от съседите ви, тъй като по този начин разчиствате пътя на бандитите.

От силовото ведомство отбелязват, че обирджиите залагат основно на пари и златни накити.

„Откакто броят на заразените и хоспитализирани пациенти нарасна главоломно, имаме все повече подобни случаи. Лошото е, че сигнал за кражбата се подава след поне 5 дни, когато пострадалият или негов роднина види, че е обран апартаментът. Следите са силно компрометирани, а в някои случаи директно липсват“, посочват от МВР. Ежедневно само в столицата стават средно по три такива удара в апартаменти.

 

Не е по-различна ситуацията и в големите областни градове Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Търново, Враца и т.н. Все още не може да се посочи точен процент на случаите с пенсионери, които са били обрани, докато са лежали в болница с COVID.

Криминалисти обаче посочват, че поне по една от домовите кражби е от този вид.Би било полезно да знаете, че в тези случаи крадците действат по двама. Единият от тях играе ролята на отцепка, разговаря със съседи, прави се на дружелюбен. В същото време другият оставя знаци, които да потвърдят, че жилището е празно.

 

В преобладаваща част от случаите оставят малки незабележими листчета в процепа между вратата и касата. Залагат ги и в долния край почти до изтривалката. По този начин те не могат да бъдат забелязани от съседите и съответно премахнати.

 

Освен всичко друго пускали и рекламни брошури в пощенската кутия на пенсионерите като наблюдават дали някой ги взима. Това също им служи за ориентир, посочват криминалистите.

 

Ударите правят основно по обяд, когато останалите съседи са на работа и няма шанс да бъдат забелязани.

В къщите с дворове пък залагат на обир след полунощ, тъй като там рискът да бъдат забелязани е значително по-голям.

 

В дирекциите в София и Пловдив дори има подадени няколко сигнала за опити за кражби, докато хората са в домовете си, подчертават от МВР, пише blitz.bg.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.