Внимание! Ето как крадците нахлуват в дома ви със собствения ви ключ

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-eto-kak-kradcite-nahluvat-v-doma-vi-sas-sobstveniya-vi-klyuch/38343 Crimes.bg
Внимание! Ето как крадците нахлуват в дома ви със собствения ви ключ

Крадците стават все по-изобретателни


В последно време крадците стават все по-нагли. От полицията алармират, че крадци нахлуват в домовете ни, използвайки собствените ни ключове, които оставяме от вътрешната страна на вратата.

 

За новата мода при обирите на апартаменти сигнализират зрители на Нова тв.

Преди дни няколко апартамента от един вход в столичен квартал са обрани по този начин само за една нощ. За новата схема потвърждават и от полицията.

 

Според професионалните ключари, вместо да затрудним крадците, с ключа в ключалката ги улесняваме. Схемата работи само при т.нар. "касови брави", а проникването става за секунди.

 

Експертите твърдят, че дори ключът да не е в ключалката, пробиването на този тип брави е детска игра за обирджиите. На пазара те могат да се намерят за 200-300 лв., а патроните – от 500.

 

Предупреждения от жертви на крадците заливат социалните мрежи. Според криминалисти в повечето случаи престъпниците действат в група – от по двама-трима души. Повечето обири в апартаментите се извършват в интервала между 8 и 11 ч. сутринта, когато по-малко хора са си вкъщи, или нощно време, докато спим.

 

Жилището се наблюдава поне 3-4 дни, а на крадците са необходими 3-4 минути, за да разбият вратата.

При дълго отсъствие от дома е препоръчително да не съобщаваме на много хора или в социалните мрежи. За по-голяма сигурност е добре да остъкляваме терасата или да поставяме метални решетки, както и да монтираме СОТ или видеонаблюдение, съветват криминалисти.

 

От бранша на ключарите предупреждават да подбираме и на какви професионалисти се доверяваме, защото границата между професионалния ключар и професионалния крадец е тънка.

В края на септември вътрешният министър Младен Маринов заяви пред журналисти, че се обръща сериозно внимание на битовата престъпност и това е приоритет на МВР.

 

По думите му в последните години е било направено много по отношение на техническото оборудване, защото той, заедно с главния секретар, държат на бързата и адекватна реакция на служителите на МВР.

 

Министърът обобщи и статистика, според която откакто работи центърът за анализиране на битовата престъпност, битовата престъпност намалява с от 2 до 4% в престъпления като грабежи, кражби и убийства.

"Престъпност има, но с нашите действия я държим в граница, която да не създава напрежение в обществото", подчерта Маринов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.