Видна столична социалистка от КЗК с повдигнато обвинение за далавери за милиони като зам. министър на Р. Овч.

https://crimes.bg/analizi/vidna-stolichna-socialistka-ot-kzk-s-povdignato-obvinenie-za-dalaveri-za-milioni-kato-zam-ministar-na-r-ovch/40557 Crimes.bg
Видна столична социалистка от КЗК с повдигнато обвинение за далавери за милиони като зам. министър на Р. Овч.

 

Двойните стандарти на КН:  ”Янева гейт” в БСП.

Напоследък скандалите в БСП никнат като гъби след дъжд, като някои са направо „отровни”. Отровни, а част от тях миришат на злоупотреби за милиони. След червени барони и олигарси – БСП започна да произвежда и червени баронеси.

Анна Янева е бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката в две правителства - на тройната коалиция, когато министър беше Овчаров, а след това и в кабинета „Орешарски“.  Заради далаверите им, на двамата  бяха повдигнати обвинения за злоупотреби в мини „Бобов дол” на стойност 24 милиона държавни пари, а Р. Овч. е осъден на 2 г. условно като трябва да върне в държавната хазна 16 млн. лева. Присъдата за Янева предстои.

Според  запознати източници от Министерство на икономиката и енергетиката, един от официалните документи и вещественото доказателство с най-голяма тежест по делото е подписан именно от Янева, докато Овчаров е бил в командировка и тя го е замествала по негова заповед. Да не се окаже обаче, че истинският виновник е социалистката, бореща се за справедливост, равенство и свобода, а Р. Овч. е несправедливо осъден и едвам отърва влизането зад решетките?! Развръзката предстои.

Наблюдават се рецидиви в престъпната дейност на Янева и отново по същата схема, замествайки Драгомир Стойнев като министър в кабинета Орешарски – тя подписва договора за подновяване на концесията за добив на злато от рудниците в Челопеч. Небезизвестният столичен мошеник Страхил Ангелов, който напоследък се изявява като яростен защитник на председателката на левицата, ходатайства за получаването на „златния подпис” на Янева. Най-доверените лица на председателката  са Христо Проданов и Георги Свиленски и водачи на листи в столицата – и двамата протежета на червената Баронеса Анна Янева и още нещо.....

Не тайна, че двамата, под настойничеството на Янева, съдействат активно на Страхил Ангелов да спечели благоговението на Нинова и да си възстанови членството си в БСП. Заради което и двамата са взети на подбив в цялата партия като „гумените глави”, препращайки ни към един залязъл рапър от близкото минало с пошли текстове на песните си.

А Нинова трябва да се замисли с какви протежета се обгражда и най-вече - кой им дърпа конците.

Публична тайна е, че който помага на концесионерите в България, става милионер за една нощ.  Анна Янева добре знае това! И, всеки съпартиец трябва да внимава много с другарката си, за да не се окаже обвиняем без да има вина, заради престъпната психика на боркинята за справедливост.

 Към настоящия момент другарката Янева лъсва в най-големия скандал, разтърсил държавата от последните дни и дори е застрашена от разследване на ОЛАФ и Европейската комисия. Става въпрос за договора за доставка на джипове за МВР. При търгa КЗК и cъдът ca кaзaли, чe нямa прoблeм. Тaзи cдeлкa e клacичecки примeр нa тoвa, кaк работят доверениците на партиите в държавните органи. Мoжeтe дa видитe в други cлучaи кaк cдeлкитe пaдaт в cъдa – нaпримeр cдeлкaтa c ЧEЗ. Тaм aдвoкaтcкитe мрeжи и cхeмитe зa влияниe ca други. Но при тази сделка отново комисията на Янева се произнася положително. Очевидно няма далавера в държавата, в която социалистката да не участва. 

 

ОЛАФ смята, че сделката за закупените джипове е незаконосъобразна и возилата са залежали, а КЗК не намира никаква нередност и дава зелена светлина. 

Причината да са стари и залежали се крие във факта, че към момента на обявяването на крайното класиране от конкурса, компанията „Литекс Моторс“, която ги сглобява в България, вече е в процедура по фалит от два месеца и новото производство е спряно. Фирмата обаче има определено количество произведени и непродадени автомобили. Именно част от тях се оказват накрая собственост на МВР.

Обжалвана ли е процедурата? 

Класираната на второ място „КИА Моторс България“ обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), в чийто състав е др. Янева, излъчена от БСП. Компанията претендира, че предложената от „Българска автомобилна индустрия“ цена е необосновано ниска, както и че таблетите в нейните коли не отговарят на изисквания на конкурса.

КЗК обаче отхвърля жалбата. Така тя стига до Върховния административен съд (ВАС), който на 24 октомври 2017 г. потвърждава решението на КЗК. По това време вътрешен министър вече е Валентин Радев от ГЕРБ, а премиер отново е Бойко Борисов. Тогава представителят на МВР по делото защитава тезата, че жалбата на „КИА Моторс България“ трябва да бъде отхвърлена.

И, естествено, възниква въпросът чии интереси защитава Янева – на държавата и данъкоплатеца или своите лични и на Герб?  

Във всеки случай е петно за БСП, която напоследък изключва мигновено членове на висшите си органи с повдигнати обвинения или позорящи авторитета на левицата. 

До момента депутати от ГЕРБ няколко пъти коментираха, че при конкурса са отхвърлени оферти на доказани марки като BMW, Land Rover, Nissan, Toyota и Jeep.

И ето тук е големият гаф на КЗК. Там очевидно не смятат за нужно да обяснят кой и защо е променил условията по споразумението едностранно, как и защо са избрани тези джипове, а не други и съответно - обществената поръчка е опорочена.

Само преди година червената дама участва и в друг скандал: сделката с продажбата на ЧЕЗ. Там КЗК прави лупинг от забрана до безусловно одобрение. През 2019 г. Комисията първоначално не позволи на застрахователния холдинг „Еврохолд” да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че заради непредлагана от него полица може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. През юли 2020 г. Администрътивния съд София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе отново. ДАНС информира КЗК за „проблеми с дейността на дъщерни дружества на „Еврохолд България” в Гърция и Румъния.

Казусът в Гърция касае трикратен отказ на Гръцката централна банка да разреши на застрахователна компания на холдинга да закупи гръцката CREDIT AGRICOLE, действаща в областта на животозастраховането. По отношение на Румъния се посочва, че през 2018 г. дъщерното дружество на Еврохолд „Евроинс Румъния” заедно с още осем компании са глобени със сума над 50 млн. евро за установено от Румънския антимонополен орган или тяхното КЗК, нарушение на националните и европейски антитръстови правила. Нарушението се състои в координиране на пазарното поведение на тези дружества с цел нарастване на стойността на задължителната застрахова „Гражданска отговорност”, ощетявайки гражданите на Румъния.

Така работят в Европа. А у нас – КЗК дава зелена светлина за приключване на сделката с чешката ЧЕЗ, която е на стойност 335 млн. Евро. От тях 300 млн. евро бе съобщено, че са осигурени от германската „Дойче банк” и японската „Номура” като синдикиран заем. Пълно противоречие на второто решение на КЗК с първоначалното на същия състав на Комисията, член на който е Янева, базирано на същите основания, които са налице и при второто решение, което узакони сделката с Гинка, срещу която БСП яростно протестира в Народното събрание.

Другарката Янева обича не само златото, младите момчета и тока, но и медиите!

През лятото на 2018 г. КЗК отказа на чешкия милиардер Петер Келнер да купи „Нова броукастинг груп”. Същите аргументи, с които КЗК мотивира забранителното си решение, бяха налице няколко месеца по-рано, когато регулаторът „обърна аршина” и разреши същата сделка на българските кандидат-купувачи Кирил и Георги Домусчиеви.

Всичко това поражда сериозни съмнения за професионалните и най-вече морални качества на членовете на антимонополната комисия. 

Апропо, само преди 2 дни Народното събрание удължи с две години мандата на КЗК – от пет на седем години в разрез с всички закони и процедура и предвиди възможност за втори мандат от седем години на този състав, вероятно работата им е „безценна”, заради добре изпълнени „поръчки”.  БСП отново протестира мощно в лицето на Крум Зарков. Толкова млад и толкова наивен...

Корнелия Нинова трябва да отговори на следните въпроси:

Анна Янева, която е член на ръководството на БСП и предложена лично от нея за член на КЗК, за какво е изпратена в Комисията – да защитава интересите на държавата и обикновените граждани „защото сме социалисти” или да бъде „бухалка за рекет” ?!

И, второ ще я отзове ли от КЗК и ще поиска ли оставката на „дамата в червено” с повдигнато обвинение от ръководните органи на партията?! Или, ще чакаме второ обвинение и резилът с ОЛАФ да завлече и БСП в предизборната кампания ?    

Трето, ако БСП спечели изборите – като Янева ли ще бъдат нейните кадри в държавните институции? Всеки е длъжен да бъде умен.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.