Вече два дни се борят срещу пожара в Рила

https://crimes.bg/analizi/veche-dva-dni-se-boryat-sreshtu-pozhara-v-rila/38404 Crimes.bg
Вече два дни се борят срещу пожара в Рила

Голям пожар в Рила планина край хижа „Чакалица” гори вече втори ден. Местността „Предел” е сборният пункт на хората, които в понеделник сутринта тръгват да се борят със стихията, информира NOVA.

Близо 180 човека – служители от паркове "Рила" и "Пирин", пожарникари, военни, доброволци, гасят пожара. В борбата с пламъците участват и два хеликоптера. Въпреки това досега те немогат да спрат пожара, обхващащ вече около 500 декара високопланинска растителност, борова гора и смърчове, съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, цитиран от Агенция "Фокус".

 

„Долния южен фронт, който е към горския масив, е обезпечен. Работим по всички фронтове, като най-тежко е горе, на билото, защото излезе вятър и смриката (хвойна) гори сериозно. Там помагат двата хеликоптера, които се включиха в гасенето”, поясни Дамянов.

Пожарът гори от 9 часа в неделя между хижа "Чакалица" и връх Капатник. От прохода Предел нагоре до щаба се пътува един час по коларски път, 12-те километра до там преодоляват денивелация от 1000 метра.

От щаба до пожара има още 4 км, достига се само пеш по пътека, гаси се ръчно – с тупалки. До огъня моторно превозно средство не може да достигне.

Днес една амфибия, канадско производство, оборудвана за гасене на пожари, се опита да достигне до пламъците, но не успя. Машината и други две ще опитат да достигнат до пожара откъм ски-писта "Картала" над Благоевград. Амфибиите са с резервоари с 300 литра вода, двете от тях са шлангови, разполагат с общо 2 км маркучи.

По пътя на амфибиите и на доброволци, ще опитат да преминат и две водоноски. От връх Исмаилица, където извежда кабинковият лиф над местността "Картала" по билото амфибиите ще се опитат да достигнат до горния фронт на пожара. Дали ще успеят, никой не се наема да прогнозира. Трите амфибии разполагат и с дрон, с който оглеждат пътя.

"Човешка небрежност, дело на бракониери или на пастири. Нямам обяснение, защото туристическият маршрут е далеч", посочи Дамянов.

 

От горските служби ще направят опит да ограничат огъня и той да остане в алпийската част, за да не се разраства към горските територии в Националния парк.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.