Увеличават всички пенсии

https://crimes.bg/analizi/uvelichavat-vsichki-pensii/41588 Crimes.bg
Увеличават всички пенсии

Всички пенсии ще бъдат актуализирани

Предстои актуализация на всички пенсии. Това ще се случи от 1 октомври.

 

На брифинга в Министерски съвет днес бе съобщена изключително добра новина за всички пенсионер.

 

Допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановяване и развитие ще постъпят малко над 2 млрд. лева над планираното за държавния бюджет за 2021 година.

 

"Планираме разходи от малко над 1,8 млрд. лева", това каза служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

 

От думите му стана ясно, че  575 млн. лева от разходите ще отидат за социалната сфера, 430 млн. – за подпомагане на бизнеса, 335 млн. – за здравеопазване.

 

От 1 октомври е заложена актуализацията на пенсиите.  За 1 септември ще остане плащането от 50 лева за пенсиите – от октомври вече има промяна на минималната пенсия, ще има надбавка за пенсиите под линията на бедност, която е 360 лв. в момента.

 

Василев увери, че всички пенсионери ще бъдат извадени над линията на бедност. Той предупреди, че ще има проверки.

"Не става въпрос за пенсионерите с допълнителни жилища и влогове", добави още Василев.

 

Това ще стане обаче ако актуализацията бъде приета от парламента.

 

Има повишение на вноската за Европейския съюз заради Брекзит, а още около 200 млн. лева отиват за други разходи, например за бедствия и аварии, стана ясно от казаното от Василев.

 

Не се предвижда промяна на данъци, както и промяна на прагове на доходите, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.