Уважавана професорка от ВМА почина в един ден със съпруга си

https://crimes.bg/analizi/uvazhavana-profesorka-ot-vma-pochina-v-edin-den-sas-sapruga-si/42607 Crimes.bg
Уважавана професорка от ВМА почина в един ден със съпруга си

След като вчера стана ясно, че коронавирусът погуби известната лекарка от Гоце Делчев академик професор д-р Екатерина Титянова, ръководител на Клиника по функционална диагностика на нервната система на Военномедицинска академия, днес се появи и още една трагична вест.

Коварното заболяване е погубило и нейния съпруг Чавдар Русев, изпълнителен секретар в Асоциация за развитие на планинските общини в Република България. Двамата съпрузи са починали един след друг, предаде струма.бг, цитирайки техен родственик.

Ръководството и личният състав на Военномедицинска академия (ВМА) изказаха вчера съболезнования на роднините и близките на проф. Екатерина Титянова, която си отиде на 63 години. Паметта й бе почетена с едноминутно мълчание на редовния рапорт на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение.

Екатерина Титянова e професор по неврология, доктор на медицинските науки и ръководител на клиника „Функционална диагностика на нервната система“. Професионалната и научната биография на проф. Титянова е впечатляваща. След като завършва медицина през 1982 г. в Медицинска академия – София, започва работа като невролог в районната болница на град Гоце Делчев. През 1983 г. постъпва като асистент в Катедрата по неврология на Медицинска академия – София.

По-късно става ръководител на неврологично отделение при Университетската специализирана болница по неврология и психиатрия „Св. Наум“ ЕАД – София и на Лаборатория по клинична невросонография. През 1987 г. придобива специалност по нервни болести, през 1990 г. – образователна и научна степен „доктор“, а през 2007 г. – научна степен „доктор на науките“. От 2003 г. е доцент във Военномедицинска академия – София, а от 2009 г. – професор по неврология.Член е на Факултетния съвет и ръководи катедра „Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве“ при Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, основател и титуляр е на дисциплината „Нервни болести” в него.От 2013 г. е академик на Българската академия на науките и изкуствата, а от 2015 г. – академик на Сръбската кралска академия. Тя е външен експерт към Министерството на здравеопазването, Националната агенция за оценка и акредитация при Министерския съвет, Националната здравноосигурителна каса и Европейската комисия.

 

Проф. Титянова е специализирала неврология, невросонология и двигателен контрол на походката в престижни университети в Австрия, САЩ, Мексико, Германия и Финландия. Научните й приноси са в областта на мозъчно-съдовите заболявания, невросонологията, хемореологията, двигателния контрол на походката автономните нарушения и неврорехабилитацията.Иноватор е в изследването на походката чрез електронен анализ на стъпките и развива нови направления в неврорехабилитацията в България. Призната е за международен експерт по невросонология – въвежда, развива и утвърждава нови направления в ултразвуковата диагностика на нервната система у нас и в чужбина и създава Българска школа по невроснология с Балканска секция към нея. Организира в София научни форуми и обучителни курсове на Световната федерация по неврология и на Европейската академия по неврология.Научната й продукция включва монографии, учебници, ръководства и над 250 публикации у нас и в чужбина, които са международно цитирани. Съавтор е на национални и международни учебни ръководства. Тя е главен изследовател, национален координатор и участник в национални и международни проучвания в областта на мозъчния инсулт, множествената склероза, епилепсията и паркинсоновата болест.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.