Томислав Дончев иска строга карантина за пенсионерите

https://crimes.bg/analizi/tomislav-donchev-iska-stroga-karantina-za-pensionerite/38533 Crimes.bg
Томислав Дончев иска строга карантина за пенсионерите

Обсъжда се строга домашна карантина за пенсионерите. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на срещата при президента.




Източник:




2020-03-18 18:43:00


Анализи


0

Прочетено: 60228

Кратка връзка








Обсъжда се строга домашна карантина за пенсионерите. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на срещата при президента. В нея участват премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маренов, както и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Преди да мислим за мерки за икономическо стабилизиране, на нас на първо място са ни мерките за защита живота на населението. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на среща при президента Румен Радев във връзка с мерките срещу коронавируса в България. „Правим опит всички доставки на маски и болнично оборудване да бъдат от Европейския фонд за регионално развитие“, коментира той.„Обсъждаме варианти за строга домашна карантина, което ще наложи увеличаване на капацитета за социален домашен патронаж“, каза още вицепремиерът. „За нас е приоритет компаниите да не освобождават работници. Трябва да мислим и за най-уязвимите сектори – транспорт и туризъм. В момента се обсъждат мерки. Държавата разпределя парите на данъкоплатеца. Трябва да си отговорим на въпроса дали българския гражданин ще иска с неговите пари да бъде подпомогнат всеки ресторант и хотел“, каза още Дончев. „Призовавам още веднъж всички да се отнасяме с разбиране към усилията, които се полагат. От тях има ефект”, заяви президентът. „Има промяна в съзнанието на хората, спазват се и социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, каза Радев.  Той коментира, че е добре, че производството се пренастройка, но отчете, че лекари в София все още нямат лични предпазни средства. Румен Радев попита участниците в срещата и дали лекарите са инструктирани как да работят в тази ситуация. „Предприемаме мерки за наказание на лекарите, които отказват да работят. Но първо трябва да ги осигурим”, каза Радев. Президентът призова още да не се насажда страх и паника в обществото в тази ситуация. Румен Радев смята, че върви спекула с личните предпазни средства и призова гражданите да подават сигнали за подобни случаи. „Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха”, каза Радев. Срещата е по инициатива на държавния глава. По-рано Румен Радев проведе и телефонен разговор с премиера Бойко Борисов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.