Тези родители имат право на финансова помощ заради пандемията

https://crimes.bg/analizi/tezi-roditeli-imat-pravo-na-finansova-pomosht-zaradi-pandemiyata/42181 Crimes.bg
Тези родители имат право на финансова помощ заради пандемията

Не всички родителите ще получат финансова помощ

За част от родителите се предвижда изплащането на финансова помощ заради пандемията. 

Поради въведените противоепидемични ограничения част от родителите ще имат право на финансова помощ. Става въпрос за тези, чиито деца са до 14 години и не посещават училище, детска ясла или градина.

Техните родители ще имат право на месечна помощ, но единствено в случай, че заради тези обстоятелства са били принудени да ползват неплатен отпуск. Мярката се отнася за родителите, които не могат да работят дистанционно, както и за тези, които нямат възможност да ползват платен отпуск. Тя засяга и тези, които не са в болнични. Това става ясно от съобщение на социалното ведомство.

Семействата, които са с едно дете, ще имат право на помощ, равняваща се на 650 лв. Тези, които имат две и повече деца, помощта е в размер на 150% от минимална работна заплата, което означава, че те ще получат 975 лв.

 Размерът на помощта ще бъде различен всеки месец и ще зависи от броя на дните с въведени противоепидемични ограничения в съответното учебно заведение. В случая те не могат да надхвърлят дните на неплатен отпуск, ползван от родителя.В пълен размер ще се получава помощта, ако онлайн обучението е над 10 работни дни от месеца.

 

Друго условие за помощта е подоходният критерий - средният доход на човек от семейството през месеца на затваряне, трябва да е по-нисък или равен на 975 лв или общ доход до 2925 лв. за семейство с едно дете и 3900 лв. за семейство с 2 деца.

Родителите, които са загубили работата си заради пандемията, но нямат право на обезщетение за безработица или то е под 975 лв., също имат право на помощта.

Тя ще се отпуска и на самоосигуряващи се лица, чиято дейност е възпрепятствана поради въведените ограничения, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.