Тежък удар по Митьо Очите

https://crimes.bg/analizi/tezhak-udar-po-mityo-ochite/40349 Crimes.bg
Тежък удар по Митьо Очите

Остава „под стража“

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите остава „под стража“. 

 

Това е решил окончателно Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) на 4 януари, показа справка на „Флагман“.

 

Очите е обжалвал определението на долната инстанция от 14 декември.

„Изтъква се, че срокът на задържането на подсъдимия се явява неразумен, предвид обстоятелството, че все още не е проведено разпоредително заседание по делото, както и че мярката за неотклонение не е съобразена със здравословното състояние на подсъдимия Желязков.  Твърди се още, че мярка за неотклонение „домашен арест“ с прилагане на средства за електронно наблюдение би предотвратила опасностите от укриване и извършване на престъпление“, посочват от АСНС по отношение жалбата на Митьо Очите.

 

От горната инстанция изтъкват и че Специализираният наказателен съд (СНС) регулярно разрешава на подсъдимия да напуска мястото за изтърпяване на мярката с оглед извършване на прегледи и постоянно следене на здравословното му състояние.

 

„Не може да бъде формиран извод за несъвместимост на здравословното състояние на този подсъдим с престоя му в ареста, поради което това не се явява причина за изменение на мярката за неотклонение.  Що се отнася до довода, че мярка за неотклонение „домашен арест“ с прилагане на средства за електронно наблюдение би предотвратила опасностите от укриване и извършване на престъпление, този състав на АСНС не споделя това твърдение относно опасността от извършване на престъпление.

 

Ръководна дейност на групата не е изключено да бъде извършвана и от дома на подсъдимия, както чрез средства за комуникация, така и чрез лични срещи в жилището, особено когато се касае за лице с утвърдени престъпни навици, за които може да се направи извод от справката му за съдимост“, пише още в окончателното определение.

 

Срокът на задържане също бил разумен. Според същото определение под стража окончателно остава и Калоян Колев, един от верните хора на Митьо Очите.

След трети опит, СНС даде ход на новото разпоредително заседание по процеса, по който са подсъдими Димитър Желязков и още 12 души. Делото се наложи да бъде рестартирано заради отвод на съдебен заседател. От определението на АСНС става ясно, че не всички са обвинени като членове на групата на Митьо Очите, която се състояла „от още девет лица“.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.