Що за шофьори имаме?! Половината са с глоба през последните 12 месеца

https://crimes.bg/analizi/shto-za-shofyori-imame-polovinata-sa-s-globa-prez-poslednite-12-meseca/43369 Crimes.bg
Що за шофьори имаме?! Половината са с глоба през последните 12 месеца

Днес ще бъде представен вторият годишен доклад от проекта „Индекс за безопасно шофиране“, който ни запознава със самооценката на поведението и реакциите при шофьорите.

Тазгодишното допитване до 56 хил. души показва, че половината от всички водачи са били глобявани през последните 12 месеца. От високорисковите групи всеки пети пък е имал инцидент на пътя, съобщи БНР.

Според автора на доклада Яна Спасова причината за това е, че водачите имат много високо доверие в собствените си възможности и подценяват грешките си.


„Очакваме останалите участници в движението да ни пазят и разчитаме на тях, че ще бъдат по-ниско рискови. Тази година индексът е сходен с този от миналата година – 88 за леките и лекотоварните автомобили и 83,3 за водачите на камиони и автобуси (бел. ред. при скала до 100). Това слага водачите на почти всички превозни средства, които се движат по българските пътища, в една част на скалата за себеоценка, която клони към нискорисково поведение“, обясни тя в предаването „Преди всички“.

Най-тревожното е комбинацията между агресия, високоскоростно шофиране, ниска концентрация и неумения, подчерта Спасова и добави:

„Тази комбинация е характерна за най-младите шофьори, които са най-уверени в себе си и за тези, които карат мощни и скъпи автомобили. Тази комбинация води до най-голяма част от тежките произшествия с жертви и ранени“.

Общественият интерес към темата е огромен, а оттам натискът към институциите да решат проблема също е огромен. Всички полагат усилия, защото имаме цел – да намалим жертвите на пътя на половина до 2020 г., каза още Яна Спасова:

„Промяната ще дойде от нас, не от институциите. Колкото и санкции да бъдат налагани, това не води до много сериозни резултати. Това, което ще доведе до резултат, е ако се възприеме съвременният подход в пътната безопасност, който касае не само водачите и контролът, но и инфраструктурата, превозните средства, медицинската помощ. Ако се промени нагласата към движението по пътищата изобщо, тогава нещата ще се променят и водачите ще започнат да обръщат внимание на грешките си“.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.