Ще се вдигне ли цената на водата?

https://crimes.bg/analizi/shte-se-vdigne-li-cenata-na-vodata/41602 Crimes.bg
Ще се вдигне ли цената на водата?

КЕВР планира увеличаване на цената на водата

 

Задава ли се увеличение на цената на водата?

Омбудсманът скочи на идеята за увеличение на цената на водата

 

Диана Ковачева е против увеличаването на цената на водата. По този повод омбудсманът написа остро становище до председателя на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов. В него тя го призова да не одобрява по-високите цени на водата в страната за новия регулаторен период 2022 г. – 2026 г.

 

Омбудсманът изтъква, че те не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани.

 

„През юли 2021 г. ВиК операторите, с изключение на „Софийска вода“ АД и „ВиК“ АД гр. Добрич, на основание чл. 18 от Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите, оповестиха предложенията си за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услугите за предстоящия регулаторен период 2022 г. – 2026 г., обявени и на интернет страницата на Комисия за енергийно и водно регулиране на 26.07.2021 г.“, написа доц. Ковачева.

 

В писмото си тя пише, че продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна за вода, която не отговаря на законовите изискванията за качество (със завишена алфа активност, съдържание на манган, мътна, с плаващи частици и т.н.), която се заплаща обаче като за питейна.

 

 

Диана Ковачева подчертава, че през годините проблемите не се решават и гражданите са право недоволстват.

 

Тя допълни, че реални ползи от увеличението на цената на водата не се наблюдават и качеството на услугите не се подобрява, пише pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.