Ще падне ли скоро таванът на пенсиите?

https://crimes.bg/analizi/shte-padne-li-skoro-tavanat-na-pensiite/41805 Crimes.bg
Ще падне ли скоро таванът на пенсиите?

Кога може да се очаква падане на тавана на пенсиите?

 

Гълъб Донев даде отговор на този въпрос.

В интервю за БНТ служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика съобщи важни новини, засягащи всички пенсионери у нас.

 

Той каза, че през следващата и по-следващата година все още е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите заради наличието на един ограничител: максималния осигурителен доход.

 

Донев добави, че таванът на пенсиите е вързан с максималния осигурителен доход и максималната пенсия трябва да е 40% от максималния осигурителен доход, ако се следва заложеното в Кодекса.

 

"Когато започнем постепенно да вдигаме максималния осигурителен доход, постепенно ще отпадне и необходимостта от съществуването на тези ограничители", поясни социалният министър. Според прогнозите му това може да се случи най-рано след 5 години.

 

"Не може да даваме на една група от пенсионерите повече, а друга да ощетяваме. Трябва да спазваме заложените в ДОО принципи, защото иначе системата става неуправляема", допълни Гълъб Донев, цитиран от БЛИЦ.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.