Шоково поскъпване на водата

https://crimes.bg/analizi/shokovo-poskapvane-na-vodata/41980 Crimes.bg
Шоково поскъпване на водата

Задава се шоково поскъпване на цената на водата

Предстои увеличение на цената на водата, което този път ще е драстично.

Експертите прогнозират, че увеличението ще е средно с около 30% и то се дължи на рекордните цени на електроенергията за бизнеса.

 

 Цената на тока участва във формирането на близо 1/2 от себестойността на ВиК услугите. Значение има и дали водата се добива помпажно или гравитачно. Това обясни, цитиран от БЛИЦ, бившият председател на Българската асоциация на водите и бивш председател на УС на Българския ВиК холдинг Иван Иванов.

 

Помпажният добив предполага по-висока цена на водата.

Липсата на полезни ходове и максимално социално приемлива цена на водата изправя дружествата пред фалит, тъй като те нямат право да надхвърлят обявеният таван, поясни експертът.

 

Той добави, че трябва да се търсят решения, като намаляване на загубите или повишаване на енергийната ефективност на дружествата. Само така ще се ограничат разходите им и ще се подобри финансовото им състояние.

 

Разходите за труд и материали също се повишават, а те са основни пера в разходите на водните дружества.

 

Според прогнозите през следващия петгодишен регулаторен период цената на водата в София се очаква да стигне 3,26 лева за кубик. В момента тя е 2,935 лева за куб. м., пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.