Шефът на охраната във фаталния мол към свидетелка: Mий кръвта и мълчи, защото работата стана дебела

https://crimes.bg/analizi/shefat-na-ohranata-vav-fatalniya-mol-kam-svidetelka-miy-kravta-i-malchi-zashtoto-rabotata-stana-debela/37654 Crimes.bg
Шефът на охраната във фаталния мол към свидетелка: Mий кръвта и мълчи, защото работата стана дебела

Неописуеми гаври и извращения предшествали бруталния побой до смърт, който нанесли на Нягол Петров гардовете във варненския „Гранд Мол”. Разследване на вестника на народа стигна до потресаващи разкрития за убийството на 52-годишния мъж, който беше размазан от трима охранители от фирмата „Джи Ем Секюрити“. Шокиращ садизъм, неразбираем за който и да било нормален човешки мозък, е бил проявен по време на зверството, довело да смъртта на Нягол, доверяват пред наш репортер отлично запознати източници.

За смъртта на варненеца са обвинени тримата охранители от „Гранд Мол”, които бяха оставени от Окръжния съд във Варна зад решетките. Това са 24-годишният Ангел Николов, 22-годишният Красимир Димитров и 19-годишният Цветан Маринов, които са обвинени, че на 14 март по време на смяна в търговския център в съучастие са извършили убийство по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. За да остави в ареста гардовете, съдът се съобрази със събраните в хода на разследването доказателства, които сочат категоричната бруталност, с която те са действали. Сред тях е съдебно-медицинската експертиза, разказите на очевидци на престъплението и фотоалбуми.

Въпросните снимки, които присъстват в кориците на делото, са снети като кадри от записите на охранителните камери, които се съхраняват в командната зала на фирмата „Джи Ем Секюрити“.

„Тоя го сваляйте за ремонт!“ – така започва началото на агонията на Нягол, продължила около 2 часа. А думите са на началник-смяната на охраната на „Джим Ем Секюрити“ – Светослав Миланов, разкриват пред наш репортер оперативни.

Миланов вижда на камерите Нягол Петров да се разхожда из мола. Мъжът с вид на несретник, който страдал от шизофрения, често избирал търговския център като дестинация за своите разходки. Живеел наблизо заедно с брат си, съпругата му и болната им майка – обездвижена и на легло. Според запознати с разследването Нягол изпил една бира, излязъл от дома си, минал през свои познати, които му сипали една водна чаша ракия, а после и вино. Не е ясно колко точно е пил 52-годишният мъж, но според експертизата на съдебните медици алкохолът в кръвта му е точно 1,49. Ясно е и това, че камери на мола са прихванали варненецът да влиза с бира в ръка, но без да залита или да се заяжда с когото и да било. По принцип сред всички, които го познават, той бил известен като тотално неконфликтен и благ човек. Очевидно обаче не така се сторил на охраната. Видян на камерите на един от етажите от началника на смяната, веднага последвало разпореждане Нягол да бъде изведен. Ясна причина за това „ръководно“ решение не се посочва, поне към този момент на разследването. „Този Светослав, който според нас също трябва да бъде привлечен към отговорност като подбудител, се обажда на един от охранителите – Тихомир Петров, който е един от свидетелите, и му казва да извика другите и да изкарат навън посетителят, защото бил пиян“, доверява запознат с бруталния случай. Тихомир от своя страна се обадил на Цветан, който е племенник на бивш СПОР-аджия и работел едва от 3 седмици във фирмата, и на Красимир – с година и половина стаж като гард и нашумял преди това с публично предложение за брак на продавачка в мола. 

През това време началникът на смяната – Светослав и Ангел, отиват, хващат Нягол и буквално го издърпват на паркинга. Там, в приземието, където се намира командната зала с мониторите, както и други административни помещения и, се събират петима души. Това са тримата задържани за убийството гардове и двамата /поне към момента/ свидетели – Светослав и Тихомир, разкриват техни колеги, гледали видеозаписите.

„Всичко – гаврите плюс побоя, е точно 17 минути. Налагат го с юмруци и ритници около 4-5 минути“, разкрива запознат източник. Увертюрата към зверския побой е също толкова страшна. Неописуемо е унижението, на което е бил подложен 52-годишният мъж. „Пъхали са го в пазарска количка и са го разхождали. След това са го карали да пее „Даньова мама“ и „Зайченцето бяло“. Става въпрос за нещо страшно! Според свидетелски показания, началникът на охраната Светослав е казвал: „Ши пейш и свирки ши прайш!“, разкрива нашият източник безобразията, които са се случили на паркинга и са предшествали зверството, довело до смъртта на Нягол. 

Клетникът изпял две-три строфи и гардовете започнали да го бият. Тогава той се вкопчил във вратата на командната зала и, обезумял от панически страх, неистово търсел изход за спасение. „Човекът искал да избяга, но не му се получило. Хванали го и го спукали от бой! Това, че се хванал за врата, още повече ги изнервило…“, разкрива човек от мола, който е един от хората, наясно със случилото се. Грозното е, че през цялото това време, като на филм, зверщината се излъчвала по мониторите в командната зала. Наши източници доверяват, че Красимир влязъл в залата, а минута след това излязъл – гол до кръста. „Съблякъл се, за да не се цапа

Сложил едни сини латексови ръкавици, които използват чистачките, и започнал да налага жертвата“.

Най-дейният бияч бил Ангел, категорични са разследващи. Той е и единственият гард, който под давлението на адвоката си направил пълни самопризнания. „Казал, че поне 30 удара е нанесъл. Но опитвал да прехвърли голяма част от вината и на другите си двама колеги“, вметват запознати с нечовешкия побой. И добавят, че през цялото време Светослав бил там и дори окуражавал подчинените си. „Казвал на Цветан: „Давай, Цецо! Това ти е бойното кръщение!“.

По едно време чистачка минала оттам и влязла в стаята си. При вида на смазания мъж, жената се шокирала, но не посмяла да се обади и да каже каквото и да било, защото се изплашила. „Влязла в стаята си, но не затворила вратата, а я подпряла с един пожарогасител. Тогава чула Светослав да „окуражава“ Цветан, като в първия момент не успяла да разпознае чий точно е гласът. После обаче ясно е казала, че е бил на началника на охраната“, разкрива наш човек. 

Докато биели Нягол, той се опитал да избяга и се втурнал към стаята на хигиенистката. Тя се изплашила, тръгнала да излиза, но тогава чула как Ангел казал на мъжа: „Падни за 20!“. Въпросната чистачка, която се казва Виктория Ангелова, после разказала пред разследващите, че само чувала какво се случва, но не видяла гардовете да удрят Нягол. 

Факт е, че той е бил пребит зверски. А затова свидетелства и травмите, които установили патоанатомите по аутопсията.

„Всички ребра от лявата му страна са потрошени! Гръдната кост, която нямало вече какво да я държи, просто увиснала и започнала да притиска белия му дроб. Отдясно също е имало едно счупено ребро, което се е забило в дроба, и на практика води до причината за смъртта“, разкрива пред вестника на народа запознат с аутопсионния протокол. 

Гардовете оставили размазания от бой Нягол да лежи на паважа и заминали. Два часа след това със сетни усилия човекът успял да се изправи на крака и да се качи на търговските етажи. Там охранител от друга фирма, както и няколко продавачки го видели да се олюлява. До момента, в който се строполил пред един от магазините. Главата му била в кръв и едва дишал. Свлякъл се в ръцете на продавачка, която споделила, че никога няма да може да забрави ужасяващото преживяване някой да издъхне в ръцете й. 

След умъртвяването на Нягол от мола излязоха с информация, че става въпрос за „естествена смърт“. Впоследствие изпълнителният директор на „Гранд Мол” Иво Генов разясни, че такава информация е била подадена от охраната на дежурния. „Когато става ясно, че е умрял, началникът на охраната – Светослав, вика един колега на чистачката и го кара да й се обади. Той я набира, а Светослав взема телефона и започва да я заплашва“, разкрива източни. Гардът попитал Виктория къде е, а тя му казала, че пуши цигара отвън. Тогава той я „инструктирал“ веднага да слиза долу и да търси кръвта, както и „да мълчи, ако я питат, да внимава какво говори, защото работата ставала дебела, а тя имала семейство и деца“... 

Управителят на охранителната фирма за Варна Ивилин Петров, който в събота не бил на работа, отишъл в мола и започнал да преглежда записите. Като видял какво се е случило, се обадил на полицията и ги предал. Според източници до които е достигнала информация от други гардове, които преди това са гледали кадрите, на тях се вижда, че действително най-дейният в зверския побой е Ангел. „Вижда се, че той го рита наистина жестоко и много пъти. Красимир пък замахва към главата, и Цецо - също“, доверява той. Именно от ударите на Красимир е спуканата скула на Нягол – факт, за който свидетелствал Ангел. „Може да се окаже, че както се опитва да набута колегата си, ще му направи услуга, защото той казва, че Красимир е ударил два пъти в лицето Нягол, но не това са смъртоносните удари. Според показанията на свидетеля Тихомир обаче, и двамата – Ангел и Красимир, са ритали зверски 52-годишната жертва. И тримата гардове са освидетелствани, като само по ръцете на Ангел има нараняване – 20-сантиметрова резка от одиране, за която той казва, че „била от друг път“. Същият този Ангел стигнал до извращението да 

снима с телефона си, докато друг от гардовете налагат болния човек.

„Направил го да се хвали какви са „каратисти“ той и колегите му. После обаче го е изтрил. Иначе признава за записа на разпитите“, доверява наш човек сред разследващите. 

Особено притеснителен е фактът, че гардовете от тази смяна, която очевидно го е раздавала като „наказателна бригада“, са имали и предходни провинения, но никой не е взел мерки те да не работят повече. Наетите да пазят реда в мола младежи се изживявали като ударници, които си набелязвали удобни жертви. За тях станало ясно едва след като усмъртили Нягол, макар и преди това проявлението на насилие, при това - на работното им място, да са били вече известни на органите на реда. На 26 септември миналата година Ангел, Красимир и още няколко охранители размазали от тупаници четири момчета, разкриват самите те. „Бяхме в мола, разходихме се и слязохме до колата ми – „Хонда Сивик“, доста мощна – 160 коня. Аз съм фен и понякога обичам да въртя гуми, така беше и тогава, Завъртях на паркинга и изскочиха. Този Ангел ми наби една глава и ми сцепи скулата. После почнаха да ме бият на почивки – както са били този Нягол. За щастие не се стигна до фатален изход“, разказва 24-годишният Мартин Бейдовски, който е бил там с приятелката си. Младежът подал жалба, но по думите му не се стигнало до никъде. Даже веднага след побоя, когато се обадили на полицията, униформени се прегръщали с гардовете все едно били „техни хора“. Потресаващото в случая е, че от „Джи Ем Секюрити“, която е на един и също собственик с този на „Гранд Мол” – „Оркид Мениджмънт – България“, не реагирали въобще.

Управителят на охранителната фирма - Ивилин Петров заяви, че „до него не бил достигала такава информация“. Което пък е твърде смущаващо, предвид факта, че би следвало да са уведомени, че спрямо техни служители се води разследване. „Ако тези гардове бяха отстранени от работа, смъртта на Нягол можеше да бъде избегната“, категорични са хора, близки до почерненото семейство на убития мъж. Те са убедени, че и началникът на охраната трябва да влезе „в кюпа“ – нещо, по което разследващите трескаво работят. „Съберат ли се доказателства в тази насока, и това ще се случи“, категоричен е представител на държавното обвинение. Освен това спрямо извършителите вероятно ще бъдат повдигнати още две обвинения – че са убили човек, който е бил в безпомощно състояние, както и това, че са го извършили в качеството си на длъжности лица. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.