Родните бизнесмени, които оцеляха след покушения. Част 1

https://crimes.bg/analizi/rodnite-biznesmeni-koito-ocelyaha-sled-pokusheniya-chast-1/37223 Crimes.bg
Родните бизнесмени, които оцеляха след покушения. Част 1

 Сред родните бизнесмени има множество примери  на такива, които се разминаха със смъртта при атентати.

Някои от тях и досега са живи, други се нямаха късмета втори път.

Кирил Киров-Японеца

Първия опит  да убият Киро Японеца, бе на 12 юни 2003 г. Тогава мерцедеса на ромския бос бе наситигнат от двама мъже с мотор засипан с куршуми в кв. "Красна поляна" . Говори се, че в последния момент той видял убиеца да вади пистолета и дал газ, отървавайки се само отърва с лека рана в рамото.

На 9 април 2005 г снайперист с флоберка, скрит в микробус  простреля Киро във врата. Секунди след като Японеца излязъл от сградата, която тогава строеше на бул. "Васил Левски", паднал на земята окъпан в кръв. Лекарите от Военна болница обявиха, че шансовете му да оживее са 1 на 1 милион след такъв точен изстрел. Киро си е жив и досега.

Поредният атентат срещу него е провален от издайник сред заговорниците, Покушението срещу сочения за наркобос от близкото минало бе предотвратено, след като въоръжени барети и антимафиоти нахлуха в дома на Георги Петров в столичния кв. "Факултета" и го арестуваха заедно с гарда му. Петров е роднина на Японеца, който искал отдавна да вземе част от бизнеса на именития си чичо. Затова според сигнал до полицията замислил покушение. Привлякъл към плана си и своя охранител, който трябвало да изпълнява конкретни задачи, гласи основната версия на разследващите. За плана им обаче се разбрало и спецполицаите веднага били вдигнати на крак

Наричат Кирил Киров Японеца от дете - очите му били дръпнати и дядо му измислил прякора. Кирил Сотиров Киров, разследван за наркотици, укриване на данъци, пране на пари и незаконно оръжие, е с чисто съдебно досие. През годините обаче той се изплъзва не само на правосъдието, но и на наемните убийци. Може би затова напоследък се обърна към вярата и църквата - защото смята, че в оцеляването му има Божия намеса.

 

 Самоковеца

Един от най-недояланите опити за покушение е бомбеният атентат срещу кортежа на контрабандиста Косьо Самоковеца по пътя София-Самоков на 31 май 2003 г. Пишман-бомбаджии залагат около 15 кг взрив в стар бойлер в канавка край пътя София-Самоков и задействат адската машина от скат край шосето, когато кортежът от два джипа и лека кола стига до мястото. Кабелът от дистанционното до капсул-детонатора е дълъг  цели 374 м.Пораженията след експлозията са малки. Самоковеца и гардовете му са невредими, някои от охранителите са порязани от счупените стъкла. Само единият джип е по-сериозно повреден.

 

Много по-ефективен начин да премахне Самоковеца избра холандският престъпник Ервин Врекер. На 6 декември 2003 г. той го застреля от упор в главата на площад "Дам" в Амстердам. Този път атентата бил съвсем успешен.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.