Реформите в Пловдив започнаха

https://crimes.bg/analizi/reformite-v-plovdiv-zapochnaha/43375 Crimes.bg
Реформите в Пловдив започнаха

В община Пловдив ще бъдат увеличени част на данъците, това съобщиха пред журналисти новият кмет Здравко Димитров и ресорният зам.-кмет Илия Кирчев.

С 0,3 процента се увеличава такса битови отпадъци за домакинствата - от 1,5 на 1,8 промила, или с 1,20 лева на месец за домакинство. За юридическите лица този налог няма да се увеличава. Няма да има промяна за данък сгради, но се предлага увеличение на данъка за прехвърляне на имот - от 2,5 на 3 процента.

Повишение ще има и на туристическия данък. Ставките за стая в хотел с една звезда скача от 20 на 40 стотинки, за две звезди става 60 стотинки, за три звезди - 80 стотинки, за четири звезди 1 лев и за пет звезди 1, 20 лв.

Намаление ще има на данък МПС с около 10 процента на коефициента, единствено за автомобилите с Евро 5 и 6. Това се налага заради финансовото състояние на общината, което не е такова, както бе представено от предишното ръководство, каза кметът.

Замразени заплати в администрацията и оптимизация на персонала в общинските предприятия е друга мярка в тази посока. Събираемостта на приходите на общината към днешна дата е близо 78 процента, и до края на годината тя няма да надхвърли 80 на сто, посочи Илия Кирчев.

По думите на Здравко Димитров има много договори, които са подписани от предишната управа на общината в последния момент, и които не са обезпечени финансово. В момента се проверяват всички сделки, сключени в "12 без 5", каза кметът.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.