Ръководството на МВР представи конкретни мерки в изпълнение на Програмата на МВР

https://crimes.bg/analizi/rakovodstvoto-na-mvr-predstavi-konkretni-merki-v-izpalnenie-na-programata-na-mvr/35391 Crimes.bg
Ръководството на МВР представи конкретни мерки в изпълнение на Програмата на МВР

Стартира интерактивна карта на престъпността, която дава възможност за по-рационално планиране и организиране на патрулно-постовата дейност и за осъществяване на необходимия контрол на нарядитеМинистър Цветлин Йовчев очерта първите конкретни мерки, предприети от ръководството на МВР в изпълнение на Програмата на МВР. От днес патрулно-постовата работа стъпва на основата на интерактивна карта на престъпността.  Създадена е система за контрол на патрулно-постовата дейност. Изработени са критериите и показателите за резултатност и оценка на оперативно-издирвателната, охранителната дейност и дейността по разследването за СДВР и областните дирекции на МВР.Бе пояснено, че интерактивната карта е изготвена на базата на регистрираната престъпност за първото шестмесечие на тази година.Тя систематизира цялата информация по видове престъпления, определя местата с концентрация на престъпна дейност, разграничава времевите зони, в които се изменя динамиката на престъпността. Картата „отваря“ възможност за рационално планиране и организиране на патрулно-постовата дейност, за гъвкаво управление на нарядите и ефективното им инструктиране. Тази карта не е статична и ще се променя ежемесечно в зависимост от картината на престъпността. Именно затова тя се явява важен инструмент за ефективно противодействие на престъпността и нарушенията на обществения ред.По време на презентацията бе илюстриран методът за контрол на патрулно-постовата дейност. Той ще се осъществява от една страна с помощта на GPS, а от друга е предвиден функционален и организационен контрол на две нива – от ръководителя на териториалната структура и от дирекция „Инспекторат“ на МВР.Ръководството на МВР представи и разработените критерии и показатели за резултатност и оценка на работата на СДВР и областните дирекции на ведомството. Тези критерии позволяват реално измерване и сравнимост на резултатите на оперативно-издирвателната дейност, на охранителната дейност и на разследването.Министър Йовчев още веднъж подчерта необходимостта от гъвкаво разпределение на полицейския ресурс – едно от нещата, което изисква промяна в Закона за МВР. Именно затова усилията са насочени към подготовката на проекта за новия законодателен документ. Вътрешният министър анонсира и предстояща среща със синдикатите, на която ще бъдат представени за обсъждане  конкретни мерки за съкращение на администрацията във вътрешното ведомство. Предстоят и четири регионални съвещания, на които ще бъдат поставени водещите приоритети на министерството, ще се търсят механизмите за подобряване на ефективността на работата по противодействие на престъпността.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.