Прокуратурата разследва смъртта на 18-годишния Теодор от Пловдив. Бащата: Синът ми умираше, а лекарите пиеха кафе

https://crimes.bg/analizi/prokuraturata-razsledva-smartta-na-18-godishniya-teodor-ot-plovdiv-bashtata-sinat-mi-umirashe-a-lekarite-pieha-kafe/41941 Crimes.bg
Прокуратурата разследва смъртта на 18-годишния Теодор от Пловдив. Бащата: Синът ми умираше, а лекарите пиеха кафе

Голяма трагедия споходи семейството на пловдивския топадвокат Йордан Давчев. Известният юрист загуби 18-годишния си син Теодор, издъхнал в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Георги“. Младежът постъпил в болницата и няколко часа по-късно издъхнал. Прокуратурата вече разследва случая, а от УМБАЛ „Св. Георги” също правят вътрешна проверка, за да се установи причината за смъртта и действията на екипа.

Теодор е бил приет в неврохирургията на Университетската болница "Свети Георги", след като ударил главата си. Тийнейджърът е бил вкъщи, но състоянието му се влошава. Родителите правят консултация с д-р Георги Кръстев, който е познат на фамилията, и след прегледа викат линейка. Малко преди 18 часа на 8 септември Теодор е откаран от екип на Центъра за спешна помощ до Отделение по спешна медицина.

Там престоява малко повече от 3 часа. След това е приет в Клиниката по неврохирургия на болницата за лечение по клинична пътека „Консервативно лечение при леки и среднотежки черепно-мозъчни травми“, тъй като повръщало след удара.  На 10 септември, минути преди 19 часа Теодор издъхнал.

Родителите - адв. Йордан Давчев и съпругата му Калина, са съкрушени. Те обвиняват лекарите за смъртта на 18-годишния Теодор. "Те убиха детето ми. Тези мерзавци го убиха! Заради безотговорност, заради липса на дисциплина, заради липса на контрол, заради липса на всичко", коментира трагедията пред "Марица" адв. Давчев.

Към 15.30 часа във фаталния ден младежът звъни на баща си и го пита кога ще отидат при него. Два часа по-късно родителите са там, но заварват детето си в безпомощно състояние, пред агония. Калина казала на Давчев: „Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар!“.

Юристът отишъл в дежурната стая и видял целия дежурен състав да пие кафе пред телевизора. Бащата съобщава, че Теодор не може да се събуди. Една от сестрите го успокоява, че на детето му е дадено силно обезболяващо и това е причината да не отваря очи. Лекарите все пак отиват при Теодор и започват животоспасяващи действия. Въпреки това Теодор издъхва пред очите на родителите си.

По случая с починалото 18-годишно момче има образувано следствено дело за професионална небрежност. Към делото са приобщени документи, назначени са различни експертизи, провежда се разследване. Това каза за „Марица“ зам. окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева.

Тя добави, че първоначалният срок за приключване на разследването за причината за смъртта на Теодор Давчев е двумесечен, като при необходимост може да бъде удължен. От УМБАЛ "Св. Георги" са предоставили пълната медицинска документация по случая, изискана от Окръжната прокуратура, като уверяват, че ще окажат пълно съдействие, за да се стигне до истината.

Противоречива обаче остава информацията за това как се е стигнало до тежката мозъчна травма. Според обясненията на родителите става дума за битов инцидент. В социалните мрежи обаче бе лансирана друга версия.

Според нея Теодор е участвал в опасна игра - качил се е на капака на кола, а седналият зад волана ту ускорявал внезапно, ту спирал рязко. Така при едно от спиранията младежът паднал и си ударил зле главата. Другите от компанията успели да спрат текналата кръв, но не чули молбите на друго момче да го закарат веднага в спешното.

Какво в действителност се е случило, ще покаже разследването на прокуратурата.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.