Прави се ваксина с дарението от Делян Пеевски!

https://crimes.bg/analizi/pravi-se-vaksina-s-darenieto-ot-delyan-peevski/38754 Crimes.bg
Прави се ваксина с дарението от Делян Пеевски!

Разработване на лекарства или имуностимуланти и ваксини срещу новия коронавирус. Това са част от изследванията, които Българската академия на науките ще прави с дарението от 50 000 лева, което получи от най-големия дарител за здраве в България – народния представител от ДПС Делян Пеевски.

Личната му подкрепа вече стигна 4 милиона лева, депутатът помогна на близо 30 болници в страната и стотици медицински екипи на първа линия в борбата с коронавируса. Вчера той предостави и огромно дарение от 300 000 лв. на БЧК.

Полученото от БАН дарение ще бъде предназначено за предлаган от Българската академия на науките проект “Наука срещу COVID-19”, съобщи Академията. Проектът предвижда изпълнението на важни научно-приложни задачи, свързани с диагностиката, лечението и създаването на ваксини срещу коронавируси.

 Работата ще обхваща биоинформатичен скрининг за биологично активни съединения с приложение като лекарства или имуностимуланти, разработване на ваксини срещу новия коронавирус.

А също и създаване на молекулярно-биологични тестове за масова детекция на коронавируси и други патогени и създаване на нови диагностични подходи за коронавирусни инфекции, базирани на клетъчно култивиране и проучване на епигенетичната модулация като подход за защита срещу инфекцията.

В по-общ план, тези дейности могат да прераснат в цялостна стратегия за борба с инфекциозните заболявания при човека и да допринесат за устойчивото развитие на обществото за среща с бъдещи здравни предизвикателства, допълват от БАН.

Работата по проекта ще бъде извършена от учените от четири института на БАН – Институт по молекулярна биология “Румен Цанев”, Институт по микробиология “Стефан Ангелов”, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство и Институт по експериментална морфология, патология и морфология с музей, в сътрудничество и с други научни организации.

 За разработването на ваксина срещу COVID-19 Институтът по микробиология “Стефан Ангелов” БАН вече получи частично финансиране в размер 70 000 евро от Институт “Пастьор” – Париж, а договорът е с продължителност 15 месеца.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.