Пореден бум на измамите в интернет

https://crimes.bg/analizi/poreden-bum-na-izmamite-v-internet/41605 Crimes.bg
Пореден бум на измамите в интернет

Пореден бум на измамите в интернет

Поредната измама в интернет източва банкови карти.

Лица, представящи се за купувачи, използват платформа за продажби на стоки, за да получат лични данни и информация от банковите карти на потребителите, предава БНТ.

Сигнализира Иванка Манева, която продава детска количка в интернет. Минути след като публикува обявата на сайта на платформата, получава съобщение от възрастен човек, който твърди, че иска да купи количка за дъщеря си като подарък. Тя се усъмнила, тъй като номерът на мъжа бил чуждестранен.

Купувачът настоява да не се използват куриерските услуги, с които работи платформата. Обяснява, че има опция за безплатна доставка и изпраща линк. Предлага да изпрати собствен куриер, който да вземе количката от адреса. След като Иванка не приема, чатът изчезва. Следва втори опит от друг номер.

Иванка се досеща, че това е измама и се съгласява да действа по предложената схема. В получените указания се изисква от нея да предостави данните на банковата си карта, на която мнимият клиент да преведе сумата:

"Изпратиха ми линк, но там искат и салдо на картата, т.е. на сметката по картата, което вече е много грубо, защото абсолютно потвърждаваш, че може да ти източат цялата сума, която е налична по сметката", уточнява Манева.

Оперната прима Дарина Такова едва не пада в капана на измамниците. Тя обявила за продажба пиано. Такова се усъмнила, след като видяла, че представящите се за купувачи искат да купят пианото, без да го видят.

Фишинг атаката е най-честата форма на онлайн измама. В случая представящият се за клиент изпраща линк на потребителя, който го препраща към уебсайт. Лесно е човек да се заблуди, тъй като визуално линкът дублира оригиналния сайт, на който е качена обявата.

От платформата за обяви обясняват, че измамниците имитират сайта им от месеци. Подали са сигнали в полицията и са взели мерки: номерът на потребителите се изписва само след запитване.

Представител на платформата обяви, че това организирани групи, които се представят за купувачи, чиято цел е източване на сметки, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.