Повишението е вече факт
Още една група от продуктите на трапезата ни поскъпна драстично. И това ще се усети още тази Коледа.
Тази Коледа ще плащаме повече за мезетата на трапезата си и те ще са от вносно месо. Нова тв съобщава, че те ще са предимно внос от Германия, Испания и Дания, пише БЛИЦ. Недостигът на свинско месо родно производство е причината за това.
Същевременно цените на месните изделия се повишават. Повишението им започна още през октомври месец. Около 10-15% е повишението в цените на кренвиршите, шунката и саламите.
Едва около 40% от потреблението у нас се покрива от свинско месо и то се предлага за прясна консумация.
Мартин Цеков споделя в ефира на Нова тв, че него най-важно е месото да е българско, тъй като е по-качествено.
Засилен интерес към българското месо забелязват и собствениците на месарници.
Десислава Тодорова, която е търговец на месо, споделя, че българската продукция е по-търсена.
Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите споделя, че винаги е имало недостиг на българското месо и това налага покриването на около 60% от нуждите на пазара чрез внос от ЕС, пише БЛИЦ.