Педиатър: Коронавирусът няма да изчезне никога!

https://crimes.bg/analizi/pediatar-koronavirusat-nyama-da-izchezne-nikoga/38763 Crimes.bg
Педиатър: Коронавирусът няма да изчезне никога!

Вирусни инфекции е имало и ще има. Трябва да живеем разумно с тях през ХХI век. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ педиатърът и детски пулмолог д-р Радка Маркова.

Короновирусната инфекция е една от малкото, при която има толкова разнопосочни мнения на специалистите. При децата COVID-19 донякъде протича леко и безсимптомно. При коронавирусната инфекция усложненията са при белия дроб и налагат дихателна реанимация, която е дефицит дори в развитите държави. Слава Богу, че няма тежки случаи при децата, защото щеше да се види нивото на детската дихатетелна реанимация, което не е много високо, заяви тя.

Взетите у нас навременни мерки дадоха време на болниците да опознаят новата инфекция. Оттук нататък трябва да приемем, че тя няма да изчезне и ще бъде част от нашия живот, отбеляза д-р Маркова.

Децата имат щастието да прекарват тази инфекция по-леко. Данните от изследване в Китай върху над 2000 заразени с коронавирус  деца показва, че над 85% от тях са го изкарали леко и безсимптомно,  под 5% са с изявена симптоматика и около 0,5% от децата се е наложило да бъдат приети в реанимация, съобщи педиатърът.

 

По думите на д-р Маркова деца с хронични заболявания трябва да са спокойни, ако провеждат своето лечение.

В България се развива масова психоза и много родители не смеят да доведат децата си на преглед. Всички хронични заболявания останаха на заден план, подчерта тя.

Децата развиват и психосоматични симптоми. Считам, че все повече ще се сблъскваме с икономическия, психологическия и социалния елемент на пандемията. Внимателно трябва да вървим към отваряне на места за децата, като паркове и планината. Това е свързано с детския имунитет – той да бъде изграждан, децата трябва да се каляват. Като проблем ще излезе и затлъстяването при децата, заяви д-р Маркова, като препоръча в условията на пандемия децата да консумират повече плодове и зеленчуци и да се разхождат.

Фунията трябва да се отвори за младите, здравите, децата - децата трябва да ни изведат напред. Рестрикциите ще останат, но човекът е социално същество, няма как да бъде изолиран, каза още д-р Радка Маркова.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.