Партия "Зелените" официално нелегитимна - вижте какво реши съдът

https://crimes.bg/analizi/partiya-zelenite-oficialno-nelegitimna-vizhte-kakvo-reshi-sadat/43315 Crimes.bg
Партия "Зелените" официално нелегитимна - вижте какво реши съдът

Софийският градски съд е отменил регистрацията на партията на "Зелените" която вече участва в 10 предизборни кампании, явно нелегитимно.
Източник:
2016-05-19 11:34:00


Анализи


4

Прочетено: 189630

Кратка връзка
Това съобщи Националната гражданска коалиция „Хората за природата и регионите", а от приложеното решение на съда става ясно, че делото е заведено от друга партия със сходно име - Партия на зелените. Магистратите решават, че партия "Зелените" е нелегитимна, защото да се идентифицира с това име има право само партията-ищец. Решението е наложено най-вече от факта, че "Партия на зелените" е регистрирана през 2001 г., а партията "Зелените", зад която стои организацията на Тома Белев "За да стане природа в България" - 7 години по-късно.

Решението на Софийски градски съд може да бъде обжалвано пред Апелативния. Става ясно обаче, че през процеса на делото партия "Зелените" така и не са изпратили свои представител, които да изрази позицията им пред магистратите, въпреки че многократно са били приканвани.  Те са били призовани от съда чрез Борислав Сандов, който е пълномощник на партията. Съпредседателите Петко Цветков и Андрей Ковачев не са се явявали на заседанията. Въпреки това те продължават да участват в избори и дори сег аимат общински съветник в София.

Партия "Зелените" е политическото лице на групата от организации от коалицията „За да остане природа в България“. Тя проправя път на групата псевдоеколози към политическо представителство у нас. То, от своя страна, им помага в усвояването на милиони по европейски проекти със съмнителна полза. Разпределянето на парите става непрозрачно и в затворената общност от „екологичното“ обединение, главатар на което е бившият шеф на парк „Витоша“ Тома Белев, пише trud.bg.

Според съда, името на политическата партия е съществен идентификационен белег на самоуправляващата се общност. По изрично предписание на закона, подлежи на утвърждаване с устава на партията. Отразените от регистърния съд обстоятелства, касаещи регистрацията на ПП „Зелените“, позволяват еднозначен извод, че първоначалното вписване е разпоредено към 04.11.2008 година. По силата на съдебното решение, регистрацията по ф.д. № 622/2008 е недопустима.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.