Невиждан скок в цените на лекарствата

https://crimes.bg/analizi/nevizhdan-skok-v-cenite-na-lekarstvata/42752 Crimes.bg
Невиждан скок в цените на лекарствата

Повишението на цените на лекарствата се дължи на по-високите доставни цени

Доставчиците на лекарства вдигнаха цените на лекарствата и това се отразява на крайната цена. Между 3 и 20% е очакваното увеличение в цените на лекарства и хранителни добавки.

Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, направи прогноза за предстоящото поскъпване на цените на лекарствата пред Труд бг, пише БЛИЦ, позовавайки се на изданието.

Експертът подчерта, че мотивите на доставчиците са същите, както и на строителите и на всички останали.

Увеличението в цените се дължи и на инфлацията, която скочи до 7 процента. При различните продукти увеличението е различно, но то варира между 3 и 20%.

Костов заяви, че голямо е увеличение в цените на медикаментите, които се продават без лекарско предписание, въпреки че всички лекарства имат пределна цена, която регулирана по закон.

Най-голямо е увеличението на хранителните добавки, които не се регулират чрез закон. Заради пандемията се увеличи търсенето на продукти за стимулиране на имунитета. Повишението при тях може да е повече от 20%, прогнозира експертът.

Той добави, че заради пандемията има дефицит на лекарствата, особено на използваните в лечението на ковид-19 и това допълнително усложнява ситуацията, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.