На днешната дата е роден легендарен астронавт: Вижте всичко за него!

https://crimes.bg/analizi/na-dneshnata-data-e-roden-legendaren-astronavt-vizhte-vsichko-za-nego/38032 Crimes.bg
На днешната дата е роден легендарен астронавт: Вижте всичко за него!

Роденият на днешната дата Джон Глен е третият американец в космоса - след Алън Шепърд с кратък полет на 5 май 1961 г. и Върджил Грисъм на 21 юли 1961 - и първият американец, който е бил в орбита около Земята на 20 февруари 1962 с кораба Mercury 6.

Джон Глен е роден на 18 юли 1921 г. в Кеймбридж, Охайо. През 1942 г. преминава обучение като пилот от морската авиация и през 1943 г. започва военна служба в морската пехота. По време на Втората световна война е направил 59 бойни полета, летял на F4U Corsair над Маршаловите острови. След войната продължава да служи като летец на о. Гуам. Участва в Корейската война - летял в състава на ескадрила на морската пехота с F9F Panther и в състава на ВВС на САЩ с F-86 Sabre с три въздушни победи.

След Корейската война Джон Глен завършва Школа за летци-изпитатели и от 1956 до 1959 г. служи като такъв. По това време Глен завършва Университета Мериленд.

През април 1959 г. Джон Глен е зачислен в първата група американски астронавти, които започнали подготовка за космически полети по програмата "Меркурий".

На 40-годишна възраст Глен обикаля три пъти Земята за близо пет часа. През 1959 г. той и шест други пилота са избрани от НАСА за програмата Mercury Seven. Тогава Глен е най-възрастният от седмината, но умира последен - по това време той вече е участвал във Втората световна война и в Корейската война.

Втория си полет Глен извършва в качеството на специалист по полезния товар на космическия кораб "Дискавъри" (STS-95) 29 октомври — 7 ноември 1998 г. Мисията на "Дискавъри" продължава 213 часа 44 мин. Към времето на втория космически полет Джон Глен е навършил 77 години. До момента е най-възрастния човек в света, извършил космически полет.

През 1964 г. Джон Глен напуска отряда на астронавтите и от 1965 до 1974 г. се занимава с бизнес. От ноември 1974 г. е избран в сената на САЩ от щата Охайо и остава сенатор до януари 1999 г. През 1983 г. е издигнат за кандидат-президент на САЩ за (изборите през 1984 г.).

Десетилетия по-късно, през 1998 г. на 77 години е отново в космоса с Дискавъри. По този начин Глен стана най-възрастният астронавт, летял някога.

След края на космическата си кариера първо работи като бизнесмен, а по-късно - като сенатор от Демократическата партия в щата Охайо.

Глен е смятан за един от най-големите космически герои на двадесети век. За преживяванията му в космоса е написана книга и направен филм - The Right Stuff.

Американският астронавт Джон Глен почина на 8 декември, 2016 г., на възраст от 95 години, пише OFFNews.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.