Киберексперт алармира: Задава се нещо кошмарно

https://crimes.bg/analizi/kiberekspert-alarmira-zadava-se-neshto-koshmarno/40924 Crimes.bg
Киберексперт алармира: Задава се нещо кошмарно

 

Според американско изследване всяка такава фалира в рамките на 3 години след атаката


 

Киберексперт алармира, че се задава нещо кошмарно.

 

Припомняме, че в края на 2020-та година хакери пробиха защитата и получиха достъп до документи, свързани с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech.

 

Пробивът е станал при кибератаката срещу Европейската агенция по лекарствата.

През месец март тази година, подложена на хакерска атака е една от най-големите лаборатории у нас, които правят изследвания за COVID-19.Извън сферата на медицината – редица бизнеси и институции също станаха потърпевши на киберпрестъпление и покушения върху данните им.

Пренесе ли се престъпността онлайн и как можем да защитим данните си?На тези въпрос в ефира на Nova News отговаряха Спас Иванов – експерт по киберсигурност и Михаил Калъчев – експерт по сигурност на медицинските данни. По думите на Спас Иванов политическите атаки, са лесно различими, а щетите идват от многообразието на хакерски атаки. А на един нормален мейл има десетки фишинг."Има достатъчно високо квалифицирани специалисти в страната. Тези, които могат да определят правилните стъпки са много, но тези, които да ги реализират – малко", смята той.Според него основната мотивация за хакерските атаки може да е финансова или политическа. А най-достъпният начин е чрез мейлите, но и социалните мрежи често се използват."Една компания, станала жертва на кибератака може не просто да изгуби репутацията си, но и да изчезне. Според американско изследване всяка такава фалира в рамките на 3 години след атаката", коментира той.Михаил Калъчев пък заяви, че в момента има в завишен пациенто-поток, но иначе през система минават по около 100-150 души дневно за болница. А финансовият сектор и здравеопазването са най-уязвими към личните данни.Той прогнозира, че в следващите 1-2 години ще има голям кибер удар – на банка, болница или застрахователна компания.Мнението му е, че голяма част от здравеопазването е електронно, а се забелязва увеличение на интереса към свързаност на различни видове системи."Трябва да се промени отношението, не може джипът на управителя да е 10 пъти по-скъп от сървъра", коментира той.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.