Какво ще се случи с добавката от 50 лева към пенсиите?

https://crimes.bg/analizi/kakvo-shte-se-sluchi-s-dobavkata-ot-50-leva-kam-pensiite/41580 Crimes.bg
Какво ще се случи с добавката от 50 лева към пенсиите?

Все още не е ясно какво ще се случи с добавката от 50 лева към пенсиите

В ефира на БНР Иван Нейков коментира вероятността добавките към пенсиите от 50 лева да бъдат отпуснати през август

Иван Нейков коментира какво ще се случи с добавките към пенсиите от 50 лв.

Той посочи, че има проблем, който трябва да бъде решен в системата на социалното осигуряване - как да премахнем тази водеща до несправедливост разлика между стари и нови пенсии.

Според него въпросът е как ще се случи това. Той поясни, че експертите са раздвоени. Единият вариант е да се използва базата на осъвременяване и това е свързано с увеличаване на осигурителния доход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата, по която се изчисляват пенсиите.

Експертът е категоричен, че и двата варианта са възможни. Според него е по-вероятен вторият вариант. Но в този случаи пенсиите - най-ниската и най-високата, отново ще се отдалечат. 

Неков е убеден, че първият вариант е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите", допълни Нейков, цитиран от БЛИЦ.

Той заяви, че "горещият картоф" с добавката от 50 лева попада в ръцете на новия парламент и на новото правителство.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.