Извънредни новини за Брендо, който бе арестуван в Киев

https://crimes.bg/analizi/izvanredni-novini-za-brendo-koyto-be-arestuvan-v-kiev/43243 Crimes.bg
Извънредни новини за Брендо, който бе арестуван в Киев

 

ВКС му бе наложил наказание „лишаване от свобода” за срок от шест години при първоначален „строг” режим

След ареста на Евелин Банев – Брендо в Киев, българската прокуратура е стартирала процедура за екстрадицията му. Това съобщиха от държавното обвинение.   

Софийска градска прокуратура (СГП) е изпратила предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България.Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 07.09.2021 г. нова актуална информация до наблюдаващия прокурор по изпълнение на наказанията при СГП. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на гр. Киев, Украйна. Предоставени са пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал.56-годишният Евелин Банев е бил осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления по чл. 321, ал. 3, алт. 2 (ред. ДВ, бр. № 92/2002 г.), пр. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.Той е бил признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел (по чл. 253 от НК) – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества. Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал).

 

Организираната престъпна група действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от шест години при първоначален „строг” режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Е.Б. е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице", казват от прокуратурата.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.