Истината от първо лице: Онкологично болните по време на пандемията!

https://crimes.bg/analizi/istinata-ot-parvo-lice-onkologichno-bolnite-po-vreme-na-pandemiyata/38726 Crimes.bg
Истината от първо лице: Онкологично болните по време на пандемията!

В извънредната обстановка, в която всички сме принудени да стоим у дома, мнозина от нас търсят отговори на своите здравословни въпроси в интернет и във форумите, където това, което пише, невинаги е вярно. Затова ние от woman.bg, заедно с нашите верни партньори и приятели от Acibadem City Clinic болница Токуда създадохме съвместния ни социален проект “Отговорите на специалиста”. В първата част акушер-гинекологът д-р Сузана Нашар отговаря на вашите въпроси, свързани с бременност и раждане по време на коронавируса.

Във втория епизод на “Отговорите на специалиста” ще обърнем внимание на една специфична група пациенти – онкоболните. За целта Радина Василева разговаря с началника на Отделението по лъчелечение и радиохирургия в болница Токуда д-р Румен Лазаров.

- Д-р Лазаров, пациентите, които са с онкологични заболявания, са със значително по-слаба имунна система. Това значи ли, че те са силно уязвими за вирусите?

- Има пациенти, които са с много отслабена имунна система и организъм. Това са тези, които са в много напреднал стадий на заболяването. Тези, които са в първи стадий обаче, по нищо не могат да бъдат различени от Вас и от мен. След лечението те на практика биват в 90-98% излекувани. Така че има огромно значение какви са точно пациентите. Най-важното е, че трябва да се консултират с лекуващия си лекар – онколог, хирург или лъчетерапевт за конкретно мнение. Онкологичните заболявания са обикновено заболявания на напредналата възраст. Това е по-тясната връзка за риск, отколкото самото онкологично заболяване.

- Как да процедират диагностицираните онкоболни при съмнения за Covid -19?

- Предпазването е на две нива. Едното е в болницата. Нашите пациенти се лекуват продължително време, като най-дългите схеми са от по месец и половина. В нашето отделение е създадена такава организация, че пациентите не се засичат физически. Удължихме достатъчно времето между двама пациенти, така че единият да си тръгва и тогава да идва следващият и да не се засичат. Още преди коронавируса направихме така, че  преди всеки пациент масата се дезинфекцира, така че това не е нещо ново като мерки за нас в Токуда. Другото, което сме направили е, че разделихме екипите на седмичен график – по 12 часа работи един екип в рамките на цяла седмица. Това е доста натоварващо, защото не е много приятно да се стои по 12 часа в среда с йонизиращи лъчения, но е възможно и ние сме го направили.

Вторият начин за превенция на пациентите е личната такава. Те трябва да спазват най-вече социалната изолация и хигиенните условия. Ако имат възможност те трябва да се отделят от контактите си с млади хора и деца, както и да спазват лична хигиена. Едно от нещата, които са много важни, е носенето на маска. Но когато маската се навлажни или намокри, става повече вредна, отколкото полезна. Защото така вирусите и бактериите достигат до нас даже по-лесно, отколкото ако сме без маска.

Второто нещо, на което искам да обърна много сериозно внимание, е носенето на ръкавици. То понякога създава фалшиво чувство за сигурност. Ние предпазваме ръцете си, но пипайки различни повърхности, телефона си, картите за плащане, после пак може да докоснем лицето си, независимо от ръкавиците. Те се замърсяват, мислим си, че сме сигурни, но на практика те не се мият достатъчно често.

- Ако онкоболен приема медикаменти или е на терапия, може ли да се лекува от коронавирус и други вируси?

- Лекарства против коронавирус сигурни засега няма. Всеки пациент, който се лекува с противоракови препарати, има лекуващ лекар онколог към когото да се обърне. Именно той ще съобрази има ли противопоказания за лекарствено взаимодействие с медикаментите, които трябва да се приемат.

Консултации се правят и болниците не са затворени. В интернет има телефони на болницата и кол център, в който специалистите са много опитни. Ако те не могат да дадат информацията, която пациентът търси, се свързват със съответния специалист.

- Един от най-честите въпроси, които задаваха нашите зрители, е как се поставя диагноза за наличие на онкологично заболяване в момента и изцяло спряно ли е диагностицирането?

- Не. Изобщо не е спряно диагностицирането. Намаляло е дотолкова доколкото пациентите не идват до болницата ако са затруднени откъм транспорт или други начини за комуникация. Но онкологичните заболявания са сериозни. Особено в по-напреднал стадий един от честите симптоми е кървенето. Откъдето и да кърви един човек, дори и нормалната логика не повелява да си стои вкъщи, защото видите ли диагностичните процедури са затруднени. Колкото и да са затруднени, един такъв пациент ще бъде взет, ако трябва по спешност, за да му бъде поставена диагноза.

Колко сходни са симптомите на едно онкологично заболяване като това на белия дроб, с тези на COVID-19? Как да процедираме при съмнения и за двете?

- Има страшно много онкологични заболявания. Ще ви дам пример с една бучка на гърдата – какво общо може да има с коронавирусната инфекция, при която най-често се наблюдава висока температура, кашлица, проблеми с дишането, както и някои по-редки симптоми като разстройство, нарушения в обонянието или във вкуса. Оплакванията нямат нищо общо при двете болести.

Ще ви дам и друг пример – едно от най-честите онкологични заболявания сред мъжете е рак на простата. Смущенията при уриниране или кървене при уриниране нямат нищо общо със симптомите на коронавирусната инфекция.

Малко по-различни са нещата при белодробния карцином, който също при мъжете е най-честото онкологично заболяване. За щастие обаче коронавирусна инфекция досега не се е проявявала с кървене или с поява на кръв в храчките. При грипния вирус не е точно така - при него може да има такива оплаквания, но не и при коронавируса. Така че това е много важен симптом. Ако има кръв в храчките най-вероятно се дължи на най-обикновен грипен вирус, за който обаче не се знае дали в един такъв случай на раковоболен е по-добрият вариант.

Другата основна разлика е наличието на температура. Вирусните инфекции в тежките случаи се развиват с температура над 38-39 градуса. При раковите заболявания няма температура. Тя може да се появи ако има насложена върху раковото образувание  възпалителна инфекция. Естествено, както казах, консултациите не са спрени и  кабинетите работят и винаги трябва да се поиска мнение от специалист.

- И всеки един, дори и да не е идвал при вас в Токуда, може да намери контактите ви в сайта на болницата в интернет.

- Абсолютно. Благодарение на това, че раковите заболявания се хващат от рано, в момента те се лекуват в 50-60% от всички ракови заболявания, независимо от стадия. Този процес при първи стадии е 90-98%, но при последен – 10-15%. Затова не трябва да оставяме нашите пациенти да отидат в другата крайност и да ги предпазим от едно гадно заболяване, за да отидат в ръцете на друго, по-гадно.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Румен Лазаров е лъчетерапевт, специалист по медицинска радиология и онкология. Лекар с 30-годишен трудов стаж в областта на онкологията и лъчелечението. Началник е на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.Член е на Българската и Европейската асоциации по радиационна онкология. Съавтор на междудисциплинарните препоръки за диагностика, стадиране и лечение на туморите на глава, шия и бял дроб.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.