Интригата около смъртта на майор Терзиев се заплита (Защо пилотът е участвал в учението, при положение, че е пенсиониран?)

https://crimes.bg/analizi/intrigata-okolo-smartta-na-mayor-terziev-se-zaplita-zashto-pilotat-e-uchastval-v-uchenieto-pri-polozhenie-che-e-pensioniran/41951 Crimes.bg
Интригата около смъртта на майор Терзиев се заплита (Защо пилотът е участвал в учението, при положение, че е пенсиониран?)

Днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководители на военни структури, свързани с разследването на разбилия се МиГ-29 край Шабла, разкриха нови обстоятелствата, свързани с инцидента, при който загина подполковник Валентин Терзиев.

БЛИЦ припомня, че по време на брифинга вдовицата на подп. Терзиев - Димитрина Попова, подложи на кръстосан разпит шефове от Министерство на обраната (МО) за смъртта на съпруга си.„От януари тази година Терзиев е поддържал подготовката си за учението. А за стрелбите се прави подготовка непосредствено преди учението. За стрелбите се готвят около месец.По време на подготовката не се извършват стрелби, такива се правят само тренировки на полигона.Точно такава стрелба нощно време… не мога да ви кажа кога последно е правена“, каза пък командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.„Не са правени много стрелби в българската армия през последните години“, каза пък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.„Правил нощни стрелби с ракета, но не по мишена. Има разлика – да“, допълни служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който призна, че е „абсолютен факт, че нальотът на пилотите ни е недостатъчен“ и допълни: „Ако милият Вальо не бе загинал, то тази година неговият нальот щеше да бъде между 50 и 60 часа – много повече от това, което е имал миналата година. Тенденцията в възходяща“.Вдовицата на подп. Терзиев предположи, че подобни стрелби не са правени от 15 години.„Има ли ваша заповед за препоръчителната височина, на която да бъдат извършени тези учения“, попита вдовица на загиналия пилот.Отговор й даде командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров: „Да, има указания, които са утвърдени от мен. Там пише че трябва да се спазват минималните височини, които са различни.За работа по парашутна мишена е заявено да се спазват 2000 метра. В Граф Игнатиево пък го правят на 7-4 хиляди метра височина“.Димитрина Попова попита защо системата за опасна близост със земята не се е включила.„Трябва коремът на самолета да е насочен надолу към земята, а в конкретния случай самолетът не е бил така. Потвърждавам, че системата е била включена“, допълни генерал-майор Петров.„В един момент на висотомера мишената и самолетът са видени на една и съща височина. Следени са. Случайно е, че са видени и двете едновременно“, каза още генерал-майор Петров.„Не остават данни от висотомерите. Не се заснемат“, каза пък полковник Василев.


От специалистите стана ясно, че късната есен на 2020 г. подп. Терзиев се е запозна с това, че ще участва в учението. От 2015 година той лети на МиГ-29 и е изстрелял пет ракети в България - денем без мишена и денем с мишена. По реална мишена е стрелял един път с МиГ-29.Два часа преди фаталния инцидент е направена същата маневра от майор Митев в авиобазата. Със същия самолет при това.Месец и половина преди изпълнението на стрелбите е издадена заповедта, от която пилотите да научат, че ще участват в нея, а също така и всички други участници в учението.Четири полета нощем е имал подп. Терзиев за последния месец преди фаталния инцидент.Вдовицата на загиналия пилот попита защо при условие, че той е пенсиониран пилот на 47 години именно той е бил избран да участва в това учение.По думите на служебния министър на обраната преди това и друг пилот е направил това упражнение.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.