Има несъгласие с намаляването на цената на водата!

https://crimes.bg/analizi/ima-nesaglasie-s-namalyavaneto-na-cenata-na-vodata/40459 Crimes.bg
Има несъгласие с намаляването на цената на водата!

Като отговорен социален партньор, представляващ хиляди синдикални членове, работещи в сектор „Водоснабдяване и канализация”, сме длъжни да изразим нашето възмущение и категоричното си несъгласие с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за изменение на одобрените цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2021 г. и да предупредим българското общество за рисковете, пред които то изправя целия сектор ВиК. Това се заявява в позиция на националния браншов синдикат "Водоснабдител"-КНСБ, изпратена до медиите.

Намалението на цените на ВиК услугите е „пирова победа“ за определени политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани.

Решението на КЕВР не отчита финансово-икономическото състояние на ВиК операторите и на практика изправя пред фалит ВиК дружествата, на които се намаляват цените на ВиК услугите. Това важи особено за ВиК дружествата в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София-област, посочват от синдиката.

Решението поставя пред провал усвояването на средства по оперативната програма "Околна среда" /2014-2020 г./, което ще направи невъзможно изграждането на пречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за изпълнението на ангажиментите на България към Европейския съюз, се казва още в позицията.

Поради липса на необходимите финансови средства няма как да се реализират планираните инвестиции през 2021 г. и ще се компрометира още повече състоянието на ВиК мрежата, смятат от синдиката.

Според тях се възпрепятства нормалното предоставяне на ВиК услугите в редица региони на страната, което, съчетано с климатичните промени и засушаване, увеличава неимоверно риска от повтаряне на кризи като тази в Перник.

 


 


"Категорично ще се противопоставим срещу заплахата от съкращения на стотици работни места. Не е справедливо за пореден път работниците и служителите във ВиК дружествата да плащат чрез ниските си работни заплати и загубата на работните си места за чужди грешки и безхаберие. Регулаторът с решението си не регулира, а убива", заявяват от синдиката "Водоснабдител"-КНСБ.


 


 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.